Αλ. Μπουρλά: Σύντομα θα δίνουμε όσα εμβόλια έχουμε υποσχεθεί

Αλ. Μπουρλά: Σύντομα θα δίνουμε όσα εμβόλια έχουμε υποσχεθεί

Την αισιοδοξία του ότι σύντομα η Pfizer θα μπορέσει να παράσχει τις δόσεις που έχει υποσχεθεί εξέφρασε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Άλμπερτ Μπουρλά.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να προμηθεύσουμε στον κόσμο τις δόσεις που έχουμε υποσχεθεί». 

Ο ίδιος ανέφερε ότι προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου δεν θα υπάρχουν ανησυχίες για την παροχή των εμβολίων προς όσους έχουν δοθεί ανάλογες υποσχέσεις.

Συμφωνία Novartis με Pfizer/BioNTech για συμπαραγωγή του εμβολίου

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis ήρθε σε αρχική συμφωνία με τις Pfizer/BioNTech για να συμμετάσχει στην παραγωγή του εμβολίου της κοινοπραξίας κατά της Covid-19.

Με την επιφύλαξη της τελικής συμφωνίας, η Novartis σκοπεύει να ξεκινήσει την παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την εταιρεία που εδρεύει στη Βασιλεία, ενώ όπως έκανε γνωστό θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της στο Στάιν της Ελβετίας, κοντά στον ποταμό Ρήνο στα γερμανικά σύνορα.

«Η Novartis κινητοποιήθηκε σε πολλά μέτωπα για να υποστηρίξει την παγκόσμια αντίδραση πανδημίας», δήλωσε ο Στέφεν Λανγκ επικεφαλής των Τεχνικών Επιχειρήσεων της Novartis.

Η Novartis πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε «προχωρημένες συζητήσεις» και με άλλες εταιρείες για να αναλάβει την παραγωγή mRNA, θεραπευτικής πρωτεΐνης και άλλων πρώτων υλών για εμβόλια και θεραπείες.

Η ανακοίνωση της Novartis ακολουθεί μια κίνηση της Sanofi αυτήν την εβδομάδα να συνεργαστεί με τη BioNTech για την παροχή 125 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου mRNA στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Moderna: Θα παραδώσει κατά 20% λιγότερα εμβόλια στην Ιταλία

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna θα παραδώσει κατά 20% λιγότερα εμβόλια κατά της covid-19 στην Ιταλία σε σχέση με αυτά που είχε δεσμευθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα ο ειδικός επίτροπος της χώρας για τη διαχείριση της πανδημίας.

“Πριν μερικά λεπτά η Moderna μας ενημέρωσε για τη μείωση στις παραδόσεις των εμβολίων της. Την εβδομάδα που ξεκινά στις 7 Φεβρουαρίου θα παραδοθούν μόνο 132.000 δόσεις, 20% λιγότερες από τις συμφωνηθείσες”, επεσήμανε ο Ντομένικο Αρκούρι.

Η Ιταλία, η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω covid-19 στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία, είναι αντιμέτωπη και με καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της αμερικανικής εταιρείας Pfizer, στην οποία η Ρώμη έχει ήδη αποστείλει επίσημη προειδοποιητική επιστολή.

“Από σήμερα μας λείπουν 300.000 δόσεις εμβολίων. Κάθε ημέρα υπάρχουν χειρότερα νέα από την προηγούμενη. Τα εμβόλια δεν είναι αναψυκτικά ή σνακ, είναι το μόνο αντίδοτο στη σκοτεινή νύκτα που έχει διαρκέσει έναν χρόνο”, υπογράμμισε ο Αρκούρι.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οι αποφάσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων κατά της covid-19 λαμβάνονται μονομερώς και χωρίς προειδοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία έχει ζητήσει από την Κομισιόν να αναλάβει νομική δράση εναντίον της Pfizer, που έχει ανακοινώσει  προσωρινές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων της στην ΕΕ.