Αλ. Λουκασένκο: Ζήτησα από το Υπουργείο Εσωτερικών να βάλει τέλος στις ταραχές

Αλ. Λουκασένκο: Ζήτησα από το Υπουργείο Εσωτερικών να βάλει τέλος στις ταραχές

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι έχει δώσει οδηγίες στο Υπουργείο Εσωτερικών να βάλει τέλος στις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στο Μινσκ έπειτα από τις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητεί η αντιπολίτευση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belta.

Ο Λουκασένκο ανακοίνωσε επίσης ότι όσοι εργαζόμενοι στα κρατικά μέσα ενημέρωσης συμμετείχαν στην απεργία που διοργανώθηκε δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Τέλος, ο αμφισβητούμενος ηγέτης της Λευκορωσίας διέταξε τις αρχές να εντείνουν τους ελέγχους στα σύνορα ώστε να αποτρέψουν κάθε πιθανή είσοδο στη χώρα «μαχητών ή όπλων».

Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν κλιμάκωση της κρίσης, έπειτα από περίπου 10 μέρες μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του, τη στιγμή μάλιστα που οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο κορυφής για το ζήτημα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επιβάλουν κυρώσεις σε Λευκορώσους αξιωματούχους που θεωρούν υπεύθυνους για την εκλογική νοθεία της 9ης Αυγούστου, ωστόσο είναι απίθανο να προχωρήσουν σε πιο δραστικές ενέργειες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντίδραση της Ρωσίας.

Οι δυτικοί ηγέτες προσπαθούν να αποφύγουν μια κλιμάκωση της κρίσης αντίστοιχη με εκείνη της Ουκρανίας πριν από έξι χρόνια, όταν η βίαιη καταστολή που χρησιμοποίησε ο φιλορώσος ηγέτης της χώρας οδήγησε σε λαϊκή εξέγερση, την οποία ακολούθησε ρωσική στρατιωτική επέμβαση.