7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Public Health England - Έρευνα: Ακόμη και η πρώτη δόση εμβολίου μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο μόλυνσης στα νοικοκυριά

Ακόμη και η πρώτη δόση εμβολίου μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο μόλυνσης στα νοικοκυριά

Σε συσχετισμό με τη συζήτηση για τα δικαιώματα των εμβολιασμένων ατόμων, μια νέα βρετανική μελέτη παρουσίασε νέα στοιχεία: Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό της PHE (Public Health England) ακόμη και η πρώτη δόση εμβολίου μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοιό στα νοικοκυριά. Τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα στην περίπτωση ενός συγκεκριμένου εμβολίου.

Για την έρευνα, εξετάστηκαν 24.000 νοικοκυριά, στα οποία κάποιος που είχε ήδη εμβολιαστεί μολύνθηκε με τον ιό.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη αφορά και τους δύο πρώτους εμβολιασμούς με τα εμβόλια από την AstraZeneca και των Biontech/ Pfizer. Σύμφωνα με τη μελέτη, οποιοσδήποτε μολυνθεί με τον κορονοϊό εντός τριών εβδομάδων από την πρώτη δόση είναι μεταξύ 38% και 49% λιγότερο πιθανό να μεταδώσει τον ιό σε άλλα μέλη του νοικοκυριού, από ότι τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Στην περίπτωση του εμβολίου των Pfizer-Biontech μάλιστα, η πιθανότητα μετάδοσης μετά τον εμβολιασμό ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η αξιολόγηση από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας παρέχει περαιτέρω αποδείξεις ότι τα εμβόλια που χορηγούνται, όχι μόνο προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες Covid 19, αλλά επίσης μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλους.

«Αυτά είναι υπέροχα νέα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ματ Χάνκοκ.«Γνωρίζουμε ήδη ότι οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές και αυτή η περιεκτική μελέτη που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα δείχνει ότι οι εμβολιασμοί μπορούν επίσης να μειώσουν τη μετάδοση του θανατηφόρου ιού», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από την πανδημία. «Προστατεύουν και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ακούσιας μόλυνσης άλλων μελών του νοικοκυριού», σημείωσε ο υπουργός.