Αισιοδοξία για αποκλιμάκωση, σε ετοιμότητα για πρόσκαιρη αύξηση κρουσμάτων

Αισιοδοξία για αποκλιμάκωση, σε ετοιμότητα για πρόσκαιρη αύξηση κρουσμάτων

Δειλά χαμόγελα αρχίζουν να  προβάλλουν στο Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με την πορεία της πανδημίας. Η μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού, κυρίως εξαιτίας της μετάλλαξης «Όμικρον», δείχνει ότι η φάση της αποκλιμάκωσης έχει ήδη αρχίσει. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το τι τελικώς θα συμβεί και κυρίως το πότε. Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, με βάση τα όσα εισηγούνται οι ειδικοί, δεν αποκλείουν την πιθανότητα να δούμε σύντομα νέα άνοδο των μολύνσεων όπως έχει συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν εκκινήσει η τελική φάση της αποδρομής της μετάλλαξης. 

Με αυτά τα δεδομένα  η κυβέρνηση χαράσσει τη νέα της στρατηγική με ορίζοντα τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη. 

Το γεγονός ότι η μείωση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα ήταν εμφανής έβαλε σε πειρασμό ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να θέσουν στην ατζέντα την χαλάρωση ορισμένων μέτρων από αυτά που ήδη ισχύουν. Μια χαλάρωση, όπως η «επιστροφή» της μουσικής, που θα άρχιζε από αύριο. 

Τελικά, η συγκεκριμένη σκέψη παρέμεινε μόνο ως «σκέψη», προκειμένου να περάσει ολόκληρος ο Ιανουάριος και να μπει ο Φεβρουάριος που θεωρείται ότι οι δείκτες θα είναι ακόμα καλύτεροι. 

Όπως επισημαίνει πηγή στο liberal.gr η παράταση που δόθηκε στα περιοριστικά μέτρα μέχρι και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου θα είναι η πρώτη, καθώς εκτός απροόπτου θα υπάρξει και μία δεύτερη που θα περιλάβει και την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. 

Με τον τρόπο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να διαχειριστούν την έκρηξη της «Ο», η οποία όσο γρήγορα ήρθε  άλλο τόσο γρήγορα θα φύγει από τη ζωή μας. 

Αυτό πάντως που προκύπτει από την τακτική της κυβέρνησης για το αμέσως προσεχές διάστημα είναι ότι επιθυμεί να στείλει το μήνυμα της εγρήγορσης στους πολίτες, κόντρα στον εφησυχασμό. 

Σε αυτό το κλίμα συντείνει η εκτίμηση ορισμένων επιστημόνων αλλά και τα δεδομένα που έρχονται από ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν την «Ο», πριν κάνει τον οριστικό κύκλο της να καταγράφει μία αύξηση στα κρούσματα μικρής όμως διάρκειας. Για να καλύψουν λοιπόν και αυτή την πιθανότητα στην κυβέρνηση αποφάσισαν να ακολουθήσουν την πιο «συνετή» τακτική και όχι να υιοθετήσουν γρήγορες και «ευχάριστες» επιλογές.