7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Αιγυπτοϊσραηλινή συνάντηση κορυφής στο Σαρμ ελ Σέιχ

Αιγυπτοϊσραηλινή συνάντηση κορυφής στο Σαρμ ελ Σέιχ
AP Images

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συναντάται σήμερα Δευτέρα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι για συνομιλίες σχετικά με τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων και διμερή θέματα, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Η τελευταία επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε το 2011 από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ λίγο πριν από την εξέγερση που τον ανέτρεψε.

Ο Ναφτάλι Μπένετ ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση που έλαβε τον περασμένο μήνα από τον αιγύπτιο πρόεδρο. Η συνάντησή τους θα γίνει στο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας.

Αναβίωση ειρηνευτικής διαδικασίας
 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, οι συνομιλίες θα αφορούν «τρόπους και προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, καθώς και διμερή και περιφερειακά θέματα.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους κατέρρευσαν το 2014 και αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν κάποιες προοπτικές για την αναβίωσή τους. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού, αντιτίθεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Ένα από τα θέματα των σημερινών συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πηγές.

Η αύξηση της διασυνοριακής έντασης εκεί από το τέλος του Αυγούστου έθεσε σε δοκιμασία την εύθραυστη εκεχειρία που συνομολογήθηκε έπειτα από την 11ήμερη σύγκρουση του περασμένου Μαΐου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατόπιν αιγυπτιακής διαμεσολάβησης.

Οι δύο άνδρες αναμένεται επίσης να συζητήσουν περιφερειακά θέματα όπως η επιρροή του Ιράν στην Μέση Ανατολή και η κρίση στον Λίβανο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ