Η αγορά ιατρικού υλικού από την Κίνα έχει εξελιχθεί σε μια χαώδη διαδικασία η οποία πολλές φορές εξαρτάται από το ποιος πληρώνει τα περισσότερα χρήματα.
Χώρες, επιχειρήσεις και μεσάζοντες έχοντας περιορισμένες επιλογές αναγκάζονται να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Κίνας της μεγαλύτερης κατασκευάστριας χώρας ιατρικού υλικού. Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, οι Κινέζοι απαιτούν το 50% της αμοιβής όταν υπογράφεται το συμβόλαιο και το υπόλοιπο 50% πριν παραδοθεί το προς παράδοση υλικό.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο Fox News υποστήριξε ότι "Η Κίνα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες έκρυψε τις διαστάσεις της επιδημίας του κορονοϊόυ. Στο διάστημα αυτό, η χώρα που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός προστατευτικού ιατρικού υλικού στον πλανήτη, έγινε παράλληλα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας."
Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε μάλιστα ότι "Αυτό γίνεται σήμερα είναι ότι Κίνα πλουτίζει με αυτόν τον τρόπο, άνθρωποι μου στέλνουν μηνύματα και μου λένε ότι μια μάσκα που αξίζει 0.50 δολάρια, πωλείται ως και 8 δολάρια στα αμερικανικά νοσοκομεία. Είναι ντροπή για κάθε πολίτη της χώρας μας."
Την ίδια ώρα, ογδόντα χώρες και τελωνειακά εδάφη έχουν απαγορεύσει ή επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές χειρουργικών μασκών, γαντιών μιας χρήσης, στολών, άλλων μέσων ατομικής προστασίας και εξοπλισμού, για να αποφύγουν τον κίνδυνο ελλείψεων, αφότου ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ο οργανισμός, που αποτελεί μέρος του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, εξήγησε ότι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί έχουν επιβληθεί σε 72 χώρες μέλη του και 8 χώρες μη μέλη του, όμως μόλις 13 κυβερνήσεις έχουν ενημερώσει τον ΠΟΕ, όπως υποχρεούνται βάσει των κανονισμών του.
Η έλλειψη διαφάνειας για τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς και η έλλειψη διεθνούς συνεργασίας υπονομεύουν τις προσπάθειες να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, που έχει μολύνει τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 185.000 από αυτούς, προειδοποίησε ο ΠΟΕ.