Αγώνας δρόμου για 60.000 Βρετανούς - Εγκαταλείπουν τα 7 νησιά που μπήκαν σε «κόκκινη λίστα»

Αγώνας δρόμου για 60.000 Βρετανούς - Εγκαταλείπουν τα 7 νησιά που μπήκαν σε «κόκκινη λίστα»

Σε αγώνα δρόμου ώστε να προλάβουν την εκπνοή της προθεσμίας για την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αποφύγουν την 14ήμερα καραντίνα έχουν επιδοθεί χιλιάδες Βρετανοί επισκέπτες στην Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται στα επτά νησιά που συμπεριλαμβάνονται στην «κόκκινη λίστα» της βρετανικής κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, οι Βρετανοί τουρίστες που βρίσκονται σε Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως έως την προσεχή Τετάρτη στις 4 π.μ., ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων μετά την επιστροφή τους στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Γκραντ Σαπς.

Όπως είναι προφανές, οι χιλιάδες Βρετανοί επισκέπτες (βρετανικά ΜΜΕ τους υπολογίζουν σε περίπου 60.000-70.000) των επτά ελληνικών νησιών που συγκαταλέγονται στην λίστα της βρετανικής κυβέρνησης έχουν κινητοποιηθεί ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους, με πολλούς να κλείνουν πτήσεις την τελευταία στιγμή ώστε να μην μπουν σε αυτο-απομόνωση για δύο εβδομάδες στη Βρετανία, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και καταγγελίες για υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της Daily Mail, οι Βρετανοί επισκέπτες κάνουν λόγο για τεράστιες αυξήσεις στις τιμές για την επιστροφή τους, με μερικούς να πρέπει να πληρώσουν τρεις φορές περισσότερο από ό,τι είχαν προγραμματίσει.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, αντίστοιχα μέτρα έλαβε και η Ουαλία, η οποία πλέον θέτει σε καραντίνα όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από Ελλάδα και Πορτογαλία.

Την Δευτέρα, ο Γκραντ Σαπς ανέφερε, σύμφωνα με την Mirror ότι «κορυφαία προτεραιότητά μας ήταν πάντα να διατηρήσουμε τα ποσοστά εγχώριων λοιμώξεων και σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα στην προσέγγισή μας. Μέσω της χρήσης βελτιωμένων δεδομένων θα είμαστε πλέον σε θέση να εντοπίσουμε τον κίνδυνο σε μερικά από τα πιο δημοφιλή νησιά, παρέχοντας αυξημένη ευελιξία για την προσθήκη ή την αφαίρεσή τους - διαφορετική από την ηπειρωτική χώρα - καθώς τα ποσοστά μόλυνσης αλλάζουν».

«Αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει στην ενίσχυση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα συνεχίσει να διατηρεί τη μέγιστη προστασία στη δημόσια υγεία, διατηρώντας το ταξιδιωτικό κοινό ασφαλές», κατέληξε.

AP Photo/Thanassis Stavrakis