7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Αφγανιστάν - ΟΗΕ: Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες να διατηρήσουν οι γειτονικές χώρες

Αφγανιστάν - ΟΗΕ: Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες να διατηρήσουν οι γειτονικές χώρες
APimages

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε από τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοικτά, καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν και ολοένα και περισσότεροι άμαχοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Αν δεν είναι σε θέση να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, αμέτρητες ζωές αμάχων ενδέχεται να κινδυνεύσουν. Η UNHCR είναι έτοιμη να βοηθήσει τις εθνικές αρχές να ενισχύσουν την ανθρωπιστική απάντηση, εφόσον χρειάζεται», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Εξάλλου το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) εκτίμησε ότι οι ελλείψεις τροφίμων στο Αφγανιστάν είναι «αρκετά σοβαρές» και επιδεινώνονται, όπως σημείωσε εκπρόσωπός του, τονίζοντας ότι η κατάσταση έχει όλα τα χαρακτηριστική μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Το Αφγανιστάν στα πρόθυρα «ανθρωπιστικής καταστροφής»

Υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν σήμερα ότι επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν καθώς η προέλαση των Ταλιμπάν έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ εξαπλώνεται και η πείνα.

Οι αντάρτες έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, την ώρα που δυτικές χώρες προετοιμάζονται να στείλουν στρατεύματα για να απομακρύνουν το διπλωματικό τους προσωπικό από τη χώρα. Ωστόσο ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι οι 320 εργαζόμενοί του θα παραμείνουν στην εμπόλεμη χώρα.

«Φοβόμαστε ότι τα χειρότερα έπονται και ότι το μεγάλο κύμα της πείνας πλησιάζει γοργά (…) η κατάσταση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ο Τόμσον Πίρι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).

Ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει διασφαλισμένα αποθέματα τροφίμων, ενώ δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τον Μάιο, το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, επεσήμανε από την πλευρά της η Σάμπια Μαντού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από την ύπαιθρο και αναζητούν καταφύγιο στην Καμπούλ και άλλα αστικά κέντρα, επισήμανε άλλος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Κοιμούνται στο ύπαιθρο, σε πάρκα και δημόσιους χώρους», εξήγησε ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). «Αυτή τη στιγμή μία μεγάλη έγνοια είναι απλώς να τους βρούμε ένα καταφύγιο».

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκανε λόγο για διπλασιασμό των τραυματιών που δέχονται τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες οι κλινικές που στηρίζει. Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τις ελλείψεις σε ιατρικά εφόδια και πρόσθεσε ότι το προσωπικό εκπαιδεύεται για τη διαχείριση περιστατικών μαζικών τραυματισμών.

Από την πλευρά του το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για μια ανθρωπιστική καταστροφή.

«Προετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε η Τρέισι βαν Χέρντεν μεταβατική διευθύντρια της οργάνωσης για το Αφγανιστάν.

«Τρομοκρατημένες οικογένειες καταφεύγουν στην Καμπούλ τις τελευταίας ημέρες. Οι καταυλισμοί είναι γεμάτοι και τα παιδιά κοιμούνται έξω. Οικογένειες δίνουν μάχη για να βρουν τροφή. Φοβόμαστε ότι η κατάσταση αυτή εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα με πρωτόγνωρους ρυθμούς», τόνισε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ