Αδ. Γεωργιάδης : Δεν συσχέτισα ποτέ το άνοιγμα του τουρισμού με την έκρηξη της πανδημίας

Αδ. Γεωργιάδης : Δεν συσχέτισα ποτέ το άνοιγμα του τουρισμού με την έκρηξη της πανδημίας

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που τον θέλουν να παραδέχεται ότι η έκρηξη της πανδημίας οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού, προχώρησε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης σχετικά με δημοσίευμα που τον φέρνει να έχει παραδεχθεί ότι η εξάπλωση του ιού οφείλεται στο άνοιγμα των συνόρων, ο υπ. Ανάπτυξης απάντησε ότι ουδέποτε έκανε παρόμοιο συσχετισμό, εξηγώντας άλλωστε πως αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει, καθώς τα δύο γεγονότα χρονικά δεν συμπίπτουν.

«Αν συνδέονταν, τότε θα είχαμε lockdown τον Αύγουστο, όπως σε άλλες χώρες, κι όχι τον Νοέμβριο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. «Αυτό το οποίο είπα είναι κάτι παγκοσμίως γνωστό ότι δηλαδή ο ιός κινήθηκε το 2020 με διαφορετικές ταχύτητες και με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι γενικώς αναμέναμε όταν πρωτομιλάγαμε γι’ αυτόν τον Μάρτιο – Απρίλιο», προσέθεσε ο υπ. Ανάπτυξης, εξηγώντας ότι η δήλωσή του παραποιήθηκε από συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης.

«Απαντώντας στην ερώτηση για το τι μπορεί να κάναμε λάθος», συνεχίζει ο υπουργός, παραθέτει τις ακριβείς δηλώσεις του : «Εμείς είχαμε πιστέψει το σενάριο - και εγώ αυτό είχα πιστέψει για να είμαι ειλικρινής - ότι αν ανοίγαμε τον Ιούνιο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σχετικά ήρεμοι με ένα αδύναμο ιό. Άρα, η λογική μας κι εκεί πού συγκεντρώσαμε το μυαλό μας ήταν πώς θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία σκεπτόμενοι ότι έχουμε πέντε μήνες κατά τους οποίους μπορούμε να διορθώσουμε την οικονομική ζημία του Μαρτίου και του Απριλίου. Σε αυτή μας τη συγκέντρωση δεν είδαμε τόσο γρήγορα ότι ο ιός μεταλλάχθηκε και ότι τελικά εξαπλώθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι αναμέναμε. Αυτό όμως ήταν το πρωτόγνωρο. Αυτή είναι η φύση αυτού του ιού, το πρωτόγνωρο, που έκανε τη διαφορά. Πιθανόν αν είχαμε σκεφτεί από την αρχή ότι ο ιός δεν θα έρθει τον Οκτώβριο αλλά θα έρθει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να είχαμε κινηθεί λίγο διαφορετικά».

Παραπέμπει επίσης σε απάντηση που είχε δώσει προ εβδομάδων σε ερώτηση του κ. Βιλιάρδου στη Βουλή λέγοντας ακριβώς ότι δεν έχει σχέση ο τουρισμός με την άνοδο του ιού. «Απόδειξη ότι δεν έχει σχέση είναι ότι η άνοδος του κορονοϊού στην Ελλάδα παρατηρήθηκε τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, όταν ο τουρισμός έχει σχεδόν τελειώσει. Δεν παρατηρήθηκε τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο που ο τουρισμός είναι στην κορύφωσή του», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.