7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Α. Στρατινάκη: Κατοχυρωμένο το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία

Α. Στρατινάκη: Κατοχυρωμένο το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία

«Δεν υπάρχει πουθενά αμφισβήτηση του 8ωρου, της πενθήμερης εργασίας στο νέο νομοσχέδιο», τόνισε στην ΕΡΤ η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη σχολιάζοντας το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να επιβάλλει χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζομένου την εργασία πάνω από 8 ώρες.

Η κ. Στρατινάκη ανέφερε ότι «υπάρχει πανηγυρική διάταξη που επαναβεβαιώνει στο 100% το 8ωρο, την πενθήμερη και τις 40 ώρες την εβδομάδα, όπως επίσης δίνει και τον θεσμικό τόνο, τόσο για τις συλλογικές συμβάσεις όσο και τους λοιπούς νόμους που τους αναδεικνύει για τη 6ημερη εργασία. Δεν υπάρχει πουθενά αμφισβήτηση του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας. Αυτό που γίνεται είναι να διευκολύνει τον εργαζόμενο με πρωτοβουλία δική του. Με δική του αίτηση προς τον εργοδότη και εφόσον και αυτός με τη σειρά του συμφωνήσει, προκύπτει ατομική συμφωνία και στο πλαίσιο εναρμόνισης της εργασίας με τις λοιπές υποχρεώσεις του και την οικογενειακή του ζωή να μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο σύστημα εργασίας».

«Αυτό το σύστημα μπορεί να διευκολύνει και τη μητέρα και τον φοιτητή και όποιον άλλο εργαζόμενο χρειάζεται αυτή την ειδική ρύθμιση. Έτσι έρχεται και συμπληρώνεται το σύστημα διευθέτησης εκεί που δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας, είτε επιχειρησιακή είτε κλαδική, με ατομική σύμβαση -με πρωτοβουλία του εργαζόμενου και μετά συμφωνία του εργοδότη- να μπορεί να επιτευχθεί ένα άλλο σύστημα εργασίας» ανέφερε η Γ.Γ. του υπουργείο Εργασίας.

Σχετικά με τις απολύσεις, η κα Στρατινάκη υπογράμμισε ότι κατοχυρώνεται και ισχυροποιείται ο θεσμός της άκυρης απόλυσης, προσθέτοντας ότι προστίθενται συγκεκριμένοι λόγοι, οι οποίοι μπορούν να παράξουν ακυρότητα της απόλυσης. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, είπε, δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο ή στον εργοδότη πάντοτε με στάθμιση του δικαστηρίου στο πλαίσιο της αποδεικτικής διαδικασίας, σε περίπτωση που δεν επιθυμεί (είτε ο εργαζόμενος είτε ο εργοδότης) και εφόσον αποδείξει τους λόγους και εφόσον σταθμιστεί η περιουσιακή και οικονομική κατάσταση αλλά και ο λόγος από την πλευρά του δικαστηρίου να έχει τη δυνατότητα το δικαστήριο να επιδικάσει αστική αποζημίωση.

Ο απολυμένος μπορεί να γυρίσει στην εργασία του, το αναφέρει και το νομοσχέδιο σημείωσε η κ. Στρατινάκη, εφόσον δεν ζητήσει αντί της επαναπροσλήψεως του την αστική του αποζημίωση ή αντίστοιχα ο εργοδότης και αποδείξει συγκεκριμένη διαδικασία. Άρα είναι μια εναλλακτική διαδικασία που προσφέρεται στα διάδικα μέρη με τριπλασιασμό της αποζημίωσης, δήλωσε.

Η κ. Στρατινάκη σημείωσε ότι δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την πληρωμή των υπερωριών, διευκρινίζοντας ότι άλλο είναι η υπερωριακή εργασία και άλλο η διευθέτηση χρόνου εργασίας κατόπιν πρωτοβουλίας εργαζομένου.