Α. Σκουτέλης: Εντός εξαμήνου θα έχει εμβολιαστεί άνω του 50% του πληθυσμού

Α. Σκουτέλης: Εντός εξαμήνου θα έχει εμβολιαστεί άνω του 50% του πληθυσμού

Ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας και μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού, Αθανάσιος Σκουτέλης, δήλωσε σήμερα ότι είναι σημαντικό όταν κάποιος καλείται για εμβολιασμό να πηγαίνει, καθώς δεν παρατηρείται 100% προσέλευση όσων καλούνται να εμβολιαστούν.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα, ο κ. Σκουτέλης είπε ότι στο τέλος της εβδομάδας αρχές της επόμενης υπάρχει η ελπίδα να φανούν τυχόν αποτελέσματα σταθεροποίηση ή και μείωση του αριθμού των εισαγωγών και των κρουσμάτων με στόχο να μειωθούν έτσι ώστε στο τέλος του μήνα να επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή να αρθεί το lockdown.

Σχετικά με τα τελευταία αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Σκουτέλης είπε πως αν και ο ίδιος προσωπικά δεν τα ήθελε, ελπίζει πως θα βελτιώσουν την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η ουσία είναι πως όταν κάποιος καλείται για εμβολιασμό να πηγαίνει, καθώς δεν παρατηρείται 100% προσέλευση όσων καλούνται να εμβολιαστούν.

Επισήμανε επίσης ότι η προστασία του εμβολίου ως προς τη βαριά νόσηση και ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι κοντά στο 100% που σημαίνει πως υπάρχει μία πιθανότητα να νοσήσουμε ήπια στο σπίτι αλλά η πιθανότητα να νοσήσουμε βαριά είναι σχεδόν μηδενική. Για να καταλήξει ότι αυτή τη στιγμή συζητάμε για το σύστημα υγείας που χαροπαλεύει, επεσήμανε, κάτι που πετυχαίνουμε με τα εμβόλια, τα οποία προστατεύουν από βαριά νόσηση σε ποσοστό σχεδόν 100% καλύπτοντας και τις μεταλλάξεις.

Τέλος, ο κ. Σκουτέλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό 50 με 60% του πληθυσμού, στόχος εφικτός με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί 5-6 εκατομμύρια κόσμος.