8ος χρόνος, ημέρα 2271η
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Α. Σιάμισιης: Θα παραμείνουν χαμηλά οι τιμές του πετρελαίου

Α. Σιάμισιης: Θα παραμείνουν χαμηλά οι τιμές του πετρελαίου

Την εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για όλο το 2020 διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης σε σημερινή του συνέντευξη, ενώ πρόσθεσε ότι διατηρούνται αυξημένα τα ελληνικά αποθέματα για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.

Ο κ. Σιάμισιης μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Σκάι ανέφερε ότι «Στο βαθμό που οι τιμές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο του 2020 και δεν βλέπω ιδιαίτερο λόγο να αυξηθούν, νομίζω ότι θα έχουμε το όφελος από ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών πετρελαίου και σχετικά χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές». Παραταύτα υπενθύμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της λιανικής τιμής στα πρατήρια είναι φόροι που δεν επηρεάζονται από την πτώση των διεθνών τιμών. «Από το 1,3 - 1,4 ευρώ που είναι η λιανική τιμή το 1 ευρώ είναι φόροι», σημείωσε.

Επίσης, διευκρίνισε ότι διυλιστήρια όπως τα ΕΛΠΕ δεν αποθεματοποιούν αργό πετρέλαιο για να το εμπορευθούν, αλλά παραγγέλνουν μόνο τις ποσότητες που χρειάζονται προκειμένου να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός της αγοράς, ενώ πρόσθεσε ότι λόγω της κρίσης του κορονοϊού έχουν αυξηθεί τα αποθέματα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς.

Αναφερόμενος στην αρνητική τιμή για το αργό που διαμορφώθηκε χθες στην αγορά των ΗΠΑ ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για πρωτοφανή εξέλιξη την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι, ενώ πλησίαζε η ημερομηνία εκπλήρωσης των συμβολαίων για παράδοση πετρελαίου το Μάιο, δεν υπήρχαν αρκετές δεξαμενές για την αποθήκευση των παραγγελιών. «Δημιουργήθηκε πανικός, αυτοί που είχαν την υποχρέωση να παραλάβουν αργό προσπάθησαν να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια και οδήγησαν σε κούρσα προς την αρνητική τιμή», είπε και πρόσθεσε: «Εδώ και δύο μήνες έχει ξεσπάσει πόλεμος τιμών την διεθνή πετρελαϊκή αγορά.

Επιπλέον, λόγω του κορονοϊού η παγκόσμια ζήτηση έχει μέχρι σήμερα πέσει κατά 25-30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι περιορισμοί στην παραγωγή που συμφώνησαν ο ΟΠΚΕ και οι συνεργαζόμενες χώρες είναι της τάξης των 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στην εξόρυξη πετρελαίου, στο βαθμό που δεν θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά η τιμή, γράφουν μεγάλες ζημιές».

Τέλος για την επίπτωση των χαμηλών τιμών στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι οι δραστηριότητες της εξόρυξης πετρελαίου στο Ιόνιο για την Κρήτη, όπου τα ΕΛΠΕ έχουν άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση μαζί με την γαλλικών συμφερόντων TOTAL και την αμερικανική EXXON «δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, οπότε θεωρητικά δε μας επηρεάζει η πτώση της τιμής. Μας επηρεάζει μόνο στο βαθμό που τα αποθέματα τα οποία έχουμε θα υποτιμηθούν λογιστικά».