Α. Ναβάλνι: Ο δρόμος προς την ανάρρωση «είναι ξεκάθαρος αλλά μακρύς»

Α. Ναβάλνι: Ο δρόμος προς την ανάρρωση «είναι ξεκάθαρος αλλά μακρύς»

Νέα φωτογραφία από το νοσοκομείο ανήρτησε στο Instagram ο πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι που δηλητηριάστηκε πριν από περίπου έναν μήνα. Στη φωτογραφία, ο ίδιος κατεβαίνει σκάλες σχολιάζοντας ότι ο δρόμος του προς την ανάρρωση «είναι ξεκάθαρος, αλλά μακρύς».

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι έχει δυσκολία όταν ανεβαίνει σκάλες, καθώς τα πόδια του τρέμουν.

Ο Ναβάλνι έχει ηγετική θέση μεταξύ των αντιπάλων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο ίδιος έχασε τις αισθήσεις του στη Σιβηρία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Βερολίνο, όπου τα εργαστηριακά τεστ σε τρεις χώρες έδειξαν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από το νεύρο-παραλυτικό παράγοντα Novichok.

Την ίδια ώρα, οι δυτικές κυβερνήσεις απαιτούν εξηγήσεις από τη Ρωσία. 

Η Γερμανία ζήτησε τη βοήθεια του διεθνούς οργανισμού για τα χημικά όπλα στην έρευνα για την ύποπτη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι με απαγορευμένη τοξική χημική ουσία, δήλωσε σήμερα με ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός που έχει έδρα στη Χάγη. Η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε στις 20 Αυγούστου με τον χημικό παράγοντα της σοβιετικής εποχής Νόβιτσοκ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε αναφέρει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή σε θέματα συνεργασίας για τη διαλεύκανση των αιτιών του συμβάντος με τον Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά δεν καταλαβαίνει, γιατί οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες, δεν δίνουν τα στοιχεία των αναλύσεων με το βιολογικό υλικό του Ναβάλνι. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί ενώ έχουν ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν στον Ναβάλνι οι Γάλλοι και Σουηδοί εμπειρογνώμονες, όπως και οι εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), δεν δίνεται η δυνατότητα αυτή και στους Ρώσους εμπειρογνώμονες.