ΓΔ: 817,24 2,14 (0,26 %)

Τζίρος: 53,08 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1951η
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 817,24 2,14 (0,26 %)

Τζίρος: 53,08 εκατ. €   RT

Α. Λινού: Θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους

Α. Λινού: Θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους
Eurokiniss

Την εκτίμηση ότι η εστίαση θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει στους εξωτερικούς χώρους έκανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο MEGA για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους», υποστήριξε η κ. Λινού.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η κ. Λινού παρατήρησε ότι κάθε άνοιγμα εγκυμονεί κινδύνους και αμφιβολίες. «Να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Οι ουρές εκτός καταστημάτων, σε απόσταση και με μάσκα, δεν πειράζουν πολύ. Ας ελπίσουμε ότι θα πάμε καλά», τόνισε.

Η κ. Λινού εξέφρασε πάντως ανησυχία για τα πολυκαταστήματα «που δεν έχουν φυσικό αερισμό». Ερωτηθείσα για το ποιες άλλες δραστηριότητες θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν, η κ. Λινού απάντησε ότι «αν έχουμε περισσότερα μοριακά τεστ θα έχουμε καλύτερη εικόνα και θα μπορούμε να προχωρήσουμε».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η κ. Λινού επισήμανε ότι εγκυμονεί κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ. Για το ψάρεμα και το κυνήγι, ωστόσο, είπε ότι «κι εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύτηκαν».

Για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, η κ. Λινού εξήγησε ότι αυτή εξαρτάται από την επιδημιολογική κατάσταση του κάθε νομού: «Η νόσος είναι τέτοια που δεν είναι ενιαίος ο επιπολασμός της. Μπορεί σε κάποιους νομούς για 15-20 ημέρες να υπάρχει τεράστια έξαρση και σε άλλους να πάνε μια χαρά τα πράγματα. Δεν έχουμε όμως τόσα πολλά αξιόπιστα τεστ για να μας καθορίζουν που τα πράγματα είναι ασφαλής και που δεν είναι».