Α. Γκουτέρες: «Φοβάμαι τα χειρότερα» αν ο πλανήτης διαχειριστεί το κλίμα όπως τον Covid-19

Α. Γκουτέρες: «Φοβάμαι τα χειρότερα» αν ο πλανήτης διαχειριστεί το κλίμα όπως τον Covid-19

Η διαμάχη ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας την Πέμπτη στη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πανδημία του κορονοϊού οδήγησε τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιήσει ότι αν ο κόσμος αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση με την «ίδια διχόνοια και σύγχυση» που επέδειξε για τον Covid-19 «φοβάται τα χειρότερα».

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο κορονοϊός βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθώς ο παγκόσμιος απολογισμός των θανάτων πλησιάζει το ένα εκατομμύριο, ενώ έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι. Επέρριψε ευθύνες «στην έλλειψη διεθνούς ετοιμότητας, συνεργασίας, ενότητας και αλληλεγγύης».

«Η πανδημία ήταν σαφώς μία δοκιμασία για την παγκόσμια συνεργασία – μία δοκιμασία στην οποία ουσιαστικά αποτύχαμε», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Covid-19, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κίνας άσκησαν συγκεκαλυμμένα κριτική στις ΗΠΑ για έλλειψη συνεργασίας, ενώ η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών επανέλαβε την άποψη που έχει εκφράσει συχνά ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι η έλλειψη διαφάνειας από τη μεριά της Κίνας επιδείνωσε την πανδημία.

Ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ απέρριψε τις κατηγορίες, δηλώνοντας: «Φτάνει πια. Έχετε ήδη δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στον κόσμο…Οι ΗΠΑ θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν θα επιλύσουν τα προβλήματά τους επιρρίπτοντας ευθύνες στους άλλους».

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο ο Τραμπ κατηγορεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενήργησε ως υποχείριο της Κίνας.