ΓΔ: 890,15 -15,92 (-1,76 %)

Τζίρος: 35,24 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 890,15 -15,92 (-1,76 %)

Τζίρος: 35,24 εκατ. €   RT

Α. Εξαδάκτυλος: Δεν είναι δυνατή μια μαζική έξοδος το Πάσχα

Α. Εξαδάκτυλος: Δεν είναι δυνατή μια μαζική έξοδος το Πάσχα
Eurokinissi

«Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο το Πάσχα», τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ερωτηθείς για το Πάσχα και την έξοδο στο χωριό που περιμένουν οι πολίτες. Ο κ. Εξαδάκτυλος έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταλλάξεις και τον κίνδυνο να εμφανιστεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, και απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα ισχύσει τελικά για το Πάσχα, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας πρέπει να είναι να μειωθούν οι περίπου 5.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία, οι 840 διασωληνωμένοι και οι δεκάδες που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά, ώστε να πάρει μια «ανάσα» το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έκανε επίσης μια ιστορική αναδρομή στην επιδημία της ισπανική γρίπης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν ήρθε η μεγάλη επιδημία της γρίπης το 1919 και ο κόσμος κουράστηκε να τηρεί τα μέτρα έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της,  εμφανίστηκε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα που σάρωσε τα πάντα., και προειδοποίησε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να έχουμε μεταλλάξεις του ιού που θα εμφανιστούν παράλληλα με το πρόγραμμα του εμβολιασμού και που θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας με καταστροφικές συνέπειες.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα, τόνισε ότι είναι ακόμη νωρίς για να ξέρουμε και πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η Μεγάλη Δευτέρα για να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρθούν αποφάσεις, και προειδοποίησε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο. Ωστόσο, οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση, υποστήριξε, αλλά αυτό είναι δύσκολο στην πράξη, καθώς όπως κυλάει το πρόγραμμα του εμβολιασμού δεν μπορεί να έχει εμβολιαστεί μια ολόκληρη οικογένεια.

Σχετικά με τα self tests, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως ένα θετικό self test είναι σημαντικό γιατί μας επιτρέπει να εντοπίσουμε έναν ασυμπτωματικό ασθενή, αλλά το αρνητικό self test δεν μας λέει τίποτα.