Α. Βατόπουλος: Σχετικά δύσκολο να ανοίξει οτιδήποτε τις επόμενες μέρες

Α. Βατόπουλος: Σχετικά δύσκολο να ανοίξει οτιδήποτε τις επόμενες μέρες

«Πάντα η Β. Ελλάδα είχε περισσότερα κρούσματα από τη Νότια Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας» δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στην ΕΡΤ σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλος ο πλανήτης. Θα έρθει μεν το εμβόλιο, αλλά θα έρθει σε ένα χρονικό διάστημα από τώρα και συνεπώς τα μέτρα, τα οποία τα λέμε μήνες τώρα, η μάσκα, οι αποστάσεις, η υγιεινή των χεριών, ο αερισμός των χώρων, δεν πρέπει να μας επιβληθούν, αλλά από μόνοι μας να το καταλάβουμε και να τα εφαρμόσουμε».

Εξειδικεύοντας στην περίπτωση της Ελλάδας υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας το σηκώνει η Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας, αυτό συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας και όχι μόνο το τελευταίο διάστημα. «Πάντα η Β. Ελλάδα είχε περισσότερα κρούσματα από την Νότια Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας» είπε, συμπληρώνοντας ότι «θέλει επιστημονική προσέγγιση για να καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε στη Θεσσαλονίκη, ώστε να είναι ένα δίδαγμα και για το μέλλον. Η προσωπική μου άποψη, βλέποντας τα δεδομένα, είναι πως, ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση από περισσότερα κρούσματα, δηλαδή, τον Αύγουστο είχαν περισσότερα κρούσματα στη Β. Ελλάδα από ότι είχαν στη Νότια».

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό και που πρέπει να λάβει υπόψιν κανείς με κυριότερους το αν μειώθηκε η κινητικότητα αλλά και πόσο μειώθηκε. «Ουσιαστικά αυτά τα δύο είναι που πρέπει να δει κανείς» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, ενώ είπε ότι και ο μεγάλος αριθμός φοιτητών που ζουν μέσα στην πόλη, πιθανώς να είναι ένας παράγοντας της υφιστάμενης κατάστασης στη Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής, που είναι και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, εξήγησε ότι βλέπουν τα στοιχεία και συζητάνε τα μέτρα ανά εβδομάδα ή ανά 15νθήμερο. «Αν δεν δούμε μια θεαματική πτώση των αριθμών το βλέπω σχετικά δύσκολο να ανοίξει το οτιδήποτε τις επόμενες μέρες» εξήγησε.

Αξιοσημίοτη είναι και η δήλωση του ίδιου πως «κανένα κράτος εκτός από τη Β. Κορέα και την Κίνα δεν κατάφερε να τιθασεύσει την πανδημία» και πως πρέπει να γίνει μια επιστημονική μελέτη για τα μέτρα που λήφθηκαν σε κάθε χώρα σε κάθε φάση της πανδημίας ώστε να την έχουμε παρακαταθήκη και για το μέλλον.