Το τέλος της οργής και της ρητορικής μίσους - Η πτώση της Χρυσής Αυγής

Το τέλος της οργής και της ρητορικής μίσους - Η πτώση της Χρυσής Αυγής

Το «βαθύ πηγάδι» της οργής από την ατελείωτη λιτότητα, «που εκμεταλλεύτηκαν οι νεοναζιστές, σταδιακά στέρεψε», αναφέρει σε δημοσίευμα - αφιέρωμα για την πτώση της Χρυσής Αυγής η βρετανική εφημερίδα Guardian. Παράλληλα τονίζει ότι οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό, «εγκαταλείποντας την ακραία πολιτική και την πολεμική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ...».

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Οι Έλληνες, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους, γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό, εγκαταλείποντας την ακραία πολιτική και την πολεμική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα κόμμα που υποσχέθηκε να είναι αυστηρό στον νόμο και την τάξη και να ενισχύσει τις περιπολίες στα ελληνικά σύνορα».

Στο εκτενέστατο αφιέρωμά της για την πτώση της Χρυσής Αυγής, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το κλείσιμο των κεντρικών γραφείων της στο πενταόροφο κτίριο της Μεσογείων, η εφημερίδα σημειώνει ότι αποτελεί το τέλος μιας εποχής που χαρακτηριζόταν από την οργή και τη ρητορική μίσους, κάνοντας αναφορές στον φόνο του Παύλου Φύσσα και στις ποινικές διώξεις που ακολούθησαν.

«Την περασμένη εβδομάδα οι οπαδοί πήραν ό,τι μπορούσε να μεταφερθεί από το κτίριο επί της Μεσογείων 131 αφήνοντας μόνο το Αυγή στο σήμα, που τόσο έντονα διακήρυττε την παρουσία μιας από τις πιο βίαιες υπερεθνικιστικές οργανώσεις της Ευρώπης στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας» αναφέρει στο δημοσίευμά του ο Guardian 

Ωστόσο, σημειώσει «δεν είναι μόνο το κλείσιμο των παραρτημάτων της ανά τη χώρα, αλλά και οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της, όπως και η φυγή πολλών στελεχών, που αποκαλύπτουν την κατάρρευση του κόμματος, που κάποτε με πυρσούς, ναζιστικούς χαιρετισμούς, τάγματα εφόδου σκόρπιζε τον πανικό και τον τρόμο με συντονισμένες επιθέσεις σε μετανάστες, συνδικαλιστές και πολιτικούς αντιπάλους» και προσθέτει ότι ο κύκλος αυτός φαίνεται να έκλεισε.

«Κάποτε μιλούσαμε για την άνοδό της, τώρα για την πτώση της» δηλώνει στην εφημερίδα ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς που παρακολουθεί τη πορεία της Χρυσής Αυγής από την ίδρυσή της το 1980. Ο ίδιος κάνει λόγο για τους «τελευταίους σπασμούς» της οργάνωσης καθώς οι κυριότεροι βουλευτές της έχουν αποχωρήσει. «Διαλύεται. Αν είχαμε εκλογές σήμερα θα έπαιρνε λιγότερο από το μισό του 2.7% που πήρε στις εκλογές του Ιουλίου» αναφέρει ο Ψαρράς.

«Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν η αρχή του τέλους.... Η δολοφονία ενός Έλληνα έβαλε τέλος στις πολιτικές της ανοχής απέναντι στα εγκλήματα της οργάνωσης», επισημαίνει ο κ. Ψαρράς στον Guardian. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «η δολοφονία πυροδότησε μία πρωτοφανή έρευνα, που έθεσε τις βάσεις για τη δίκη 69 μελών της οργάνωσης ανάμεσα στα οποία και ολόκληρη η ηγεσία της».