150 μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στον θύλακα της Μελίγια από το Μαρόκο
Ισπανία

150 μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στον θύλακα της Μελίγια από το Μαρόκο

Περίπου 150 μετανάστες προσπάθησαν μάταια σήμερα το πρωί να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια από το γειτονικό Μαρόκο και κατά την απόπειρά τους αυτή 9 μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν ελαφρά, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Η προσπάθεια «ομάδας 150 ανθρώπων» να εισέλθουν στις 05:15 στη Μελίγια, από μια αποβάθρα του λιμανιού που αποτελεί το σύνορο με τον ισπανικό θύλακα, απέτυχε και «κανένας δεν εισήλθε στη Μελίγια», διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές.

«Λόγω της βίας από τους μετανάστες, οι οποίοι είχαν ξύλα και πέταξαν πέτρες, εννέα πολιτοφύλακες τραυματίστηκαν. Πρόκειται ως επί το πλείστον για ελαφρά τραύματα», προσθέτουν.

Οι μετανάστες αυτοί προέρχονταν «στην πλειονότητά τους» από την υποσαχάρια Αφρική, «μολονότι μεταξύ αυτών υπήρχαν και κάποιοι από το Μαγρέμπ», διευκρίνισαν επίσης οι αρχές του θύλακα στον οποίο οι μετανάστες προσπαθούν εν γένει να εισέλθουν περνώντας τον φράκτη πολλών μέτρων που τον χωρίζει από το Μαρόκο.

Στα μέσα Μαΐου, η Θέουτα, ο άλλος ισπανικός θύλακας στη βόρεια ακτή του Μαρόκου, είχε αντιμετωπίσει ένα άνευ προηγουμένου μεταναστευτικό κύμα σχεδόν 10.000 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλοί ανήλικοι, έπειτα από χαλάρωση των ελέγχων από τις μαροκινές αρχές.

Οι αφίξεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο σημαντικής διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Ισπανίας και του Μαρόκου, το οποίο είχε οργιστεί μετά την υποδοχή στην Ισπανία για θεραπεία του επικεφαλής των αυτονομιστών Σαχράουι του Μετώπου Πολισάριο, ορκισμένου εχθρού του Ραμπάτ. Αυτός έχει έκτοτε επιστρέψει στην Αλγερία.

Τα σύνορα της Θέουτα και της Μελίγια είναι τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.