Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του 112

Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του 112

Της Αναστασίας Τσιβγούλη

Από τη Σύρο ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112», έναν αριθμό που παρά την τραγωδία στο Μάτι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να ενεργοποιήσει έστω και υποτυπωδώς.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, υπό το σήμα του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, παρουσία και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, στάλθηκαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής προειδοποιητικά μηνύματα σε όσους βρίσκονταν στο νησί του Αιγαίου.

Τα μηνύματα ήταν: «Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 31-07-2019 12:00 Δοκιμαστικό Μήνυμα Νέου Εθνικού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από σας».

«Τόσο η άσκηση του SMS όσο και η άσκηση του CBS στο 112 ήταν επιτυχής. Όπως ξέρετε το σύστημα θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους. Είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα, ωστόσο όταν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής πριν από 17 ημέρες είχε ζητήσει και μία ενδιάμεση λύση μέχρι το σύστημα να είναι λειτουργικό. Σήμερα, το τεχνολογικό σκέλος αυτής της λύσης, το εξής απλό το να μπορούμε να στείλουμε SMS σε περιοχές που έχουν πρόβλημα, είναι σε πρώτη φάση λειτουργικό. Εκκρεμεί να γίνουν μία σειρά από πρόσθετες ενέργειες και από την ΓΓΠΠ. Θα είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος του ενός μήνα ώστε να έχουμε αυτή την ενδιάμεση λύση στα χέρια μας» σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μετά τη λήξη της δοκιμής.

«Και ευρύτερα ένα χρόνο μετά το Μάτι, το ελάχιστο το οποίο η πολιτεία χρωστά στους Έλληνες πολίτες είναι να μπορέσει να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε όλες τις κρίσεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε» υπογράμμισε, ευχαριστώντας τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πολιτείας, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Τις επόμενες μέρες θα εκπαιδευτεί το αναγκαίο προσωπικό ώστε στις 10 Αυγούστου, ένα μήνα μετά που ζήτησε ο πρωθυπουργός την εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης, να είμαστε αποτελεσματικοί στην πιλοτική εφαρμογή. Μέχρι το τέλος του χρόνου που θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία του 112 και θα πρέπει να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα της νέας εποχής και με σεβασμό στην ασφάλεια και στη ζωή και την προστασία του κάθε πολίτη. Συνεχίζουμε, σκληρή προσπάθεια και όλα θα πάνε καλά» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Όλα τα SMS έφυγαν την ώρα που έπρεπε να φύγουν. Μικρά προβλήματα και αρρυθμίες τεχνικής φύσεως, αλλά γι' αυτό γίνονται οι δοκιμές. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε», πρόσθεσε.

Το νησί της Σύρου επιλέχθηκε διότι είναι γεωγραφικά ορισμένο και επειδή είναι πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Το στοίχημα της κυβέρνησης στο οποίο καλείται να ανταποκριθεί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είναι η πιλοτική εφαρμογή του «112» να έχει τεθεί σε εφαρμογή έως τις 10 Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου στις 10 Ιουλίου είχε θέσει ως ορίζοντα της πιλοτικής εφαρμογής τον ένα μήνα.

Ήδη, εδώ και κάποιες ημέρες γίνονται δοκιμές εσωτερικά, ενώ μετά τη σημερινή δοκιμασία θα πρέπει άμεσα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να λύσει τα όποια προβλήματα προκύψουν. Στόχος είναι από την Πέμπτη να ξεκινήσει η εκπαίδευση στις βάρδιες του κέντρου και η εναλλακτική αυτή εφαρμογή της γραμμής να λειτουργήσει κανονικά τον Αύγουστο. Η επιλογή των SMS επιλέχθηκε ως εναλλακτική λύση έως το τέλος του έτους οπότε αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η γραμμή «112».

«Από 10 Αυγούστου, η ΓΓΠΠ, ακριβώς ένα μήνα μετά την οδηγία του πρωθυπουργού, είναι έτοιμη να υποστηρίξει σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα πιλοτικά την ενδιάμεση εφαρμογή του συστήματος 112 μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του έργου. Κατά το ενδιάμεσο, μεταβατικό αυτό στάδιο, θα είναι πλέον δυνατή η πιλοτική αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων- SMS σε όλους όσους βρίσκονται σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας προκειμένου να προστατευθούν από μία φυσική καταστροφή» αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη λήψη μέτρων από όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στην αυτοματοποιημένη αποστολή μηνυμάτων, ενώ θα υπάρξει και ενημερωτική καμπάνια σε όσους διαθέτουν σύγχρονα τηλέφωνα να κατεβάσουν την απαιτούμενη εφαρμογή ειδοποίησης.

Φωτογραφίες Liberal, eurokinissi