Με μια σαρωτική κίνηση στοχεύοντας να αποκαταστήσει τη θαλάσσια ισχύ των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε σειρά επιθετικών πολιτικών που στοχεύουν την κυριαρχία της Κίνας στη ναυπηγική, τα logistics και τη ναυτιλία.
Την Πέμπτη, ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ παρουσίασε ένα αναθεωρημένο σχέδιο επιβολής τελών στα κινεζικής κατασκευής
πλοία που ελλιμενίζονται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για αναθεώρηση προηγούμενης πρότασης τον Φεβρουάριο που πρότεινε τέλη έως $1,5 εκατ. ανά ελλιμενισμό.
Η νέα προσέγγιση θα είναι πιο σταδιακή και θα ξεκινήσει τον φετινό Οκτώβριο. Θα είναι όμως μια σημαντική αλλαγή που προκαλεί
σεισμικές δονήσεις στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Τα τέλη θα αυξάνονται βαθμιαία τα επόμενα τρία χρόνια.
Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πολιτική αυτή στοχεύει να περιορίσει την κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία και να αναζωογονήσει τον αμερικανικό κλάδο, ενισχύοντας παράλληλα και την εθνική οικονομική ασφάλεια.
Η κριτική από τους παράγοντες του κλάδου, ωστόσο, τονίζει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ είναι περισσότερο συμβολικές αντί για στρατηγικές.
Σε σχόλια του στο TRT Global, o Christopher Tong, ιδρυτής της ExecutiveExports με έδρα το Guangzhou της Κίνας αποκαλεί το
σχέδιο των ΗΠΑ «εντελώς ανόητη ιδέα», πολιτικό κόλπο που στοχεύει σε συναισθηματική απήχηση παρά στην επίλυση δομικών
βιομηχανικών κενών.
Θεωρεί ότι ο στόχος αντιστροφής της κινεζικής κυριαρχίας στον κλάδο είναι όνειρο θερινής νυκτός, ένας μη ρεαλιστικός στόχος.
Η Κίνα κατασκευάζει γύρω στο 51% των εμπορικών πλοίων του κόσμου και ακολουθούν η Νότιος Κορέα με 28,3% και η Ιαπωνία με 15,4%.
Η Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα καταδίκασε τις κινήσεις των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι τα νέα τέλη τελικά θα πλήξουν τους Αμερικανούς καταναλωτές και θα αποσταθεροποιήσουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Οι ειδικοί του χώρου επίσης επισημαίνουν ότι το σχέδιο των ΗΠΑ μπορεί να αποτύχει, αυξάνοντας τις τιμές για τους
καταναλωτές, προκαλώντας διαταραχές στα logistics φορτίων και επιβαρύνοντας τους Αμερικανούς εξαγωγείς με ακριβότερα κόστη ελλιμενισμού.
Μετά από ευρεία κατακραυγή και προειδοποιήσεις για υψηλότερα κόστη που θα πλήξουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, οι ΗΠΑ έκαναν την αρχική τους πρόταση πιο ήπια.
Θα υπάρξουν εξαιρέσεις σε πλοία που εξυπηρετούν προορισμούς στις ΗΠΑ και την Καραϊβική αλλά και για τις εγχώριες
ναυτιλιακές Matson και SeabordMarine, όπως και στα πλοία που θα φτάνουν σε λιμάνια των ΗΠΑ άδεια για να φορτώσουν αμερικανικά εξαγώγιμα προϊόντα.
Τα κινεζικά ναυπηγεία κατασκευάζουν πάνω από 1.700 πλοία ετησίως. Αντίθετα, τα αμερικανικά ναυπηγεία εξυπηρετούν κυρίως ανάγκες του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ με περιορισμένη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά.
Σύμφωνα με την UNCTAD των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ κατασκευάζουν λιγότερο από το 0,5% των πλοίων που παραδίδονται
ετησίως στην παγκόσμια αγορά, δηλαδή γύρω στα πέντε εμπορικά πλοία ετησίως.
«Το να προσπαθείς να πιάσεις την Κίνα στη ναυπήγηση εμπορικών πλοίων είναι σαν να παίρνεις μέρος στους αγώνες της Formula 1 με ποδήλατο», επισημαίνει χαρακτηριστικά στο TRT Global οικονομολόγος του κλάδου.
Σύμφωνα με τον Tong της Executive Exports, ο στόχος να αντιστραφεί η κυριαρχία της Κίνας είναι μάταιος. Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη επίπτωση στις εξαγωγές Κίνας-HΠΑ, η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα του κινεζικού ναυπηγικού κλάδου θα παραμείνει ανεπηρέαστη. Τα τέλη αυτά επιβαρύνουν τα κόστη αλλά δεν θα εξασθενήσουν την ισχύ και την αξία που διακρίνει τον κινεζικό ναυπηγικό τομέα.