Xρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζεται το αρνητικό σερί με εβδομαδιαίες απώλειες 3,47%

Xρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζεται το αρνητικό σερί με εβδομαδιαίες απώλειες 3,47%

Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να καλπάζει υψηλότερα και το σενάριο της ύφεσης να αποκτά περισσότερες πιθανότητες, η απογοήτευση είναι πλέον ευδιάκριτη μεταξύ των όσων συμμετέχουν στις αγορές. Στο εξωτερικό, η τάση παραμένει πτωτική και δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την εγχώρια αγορά. Είναι ενδεικτικό πως η πορεία των τελευταίων ημερών έχει απογοητεύσει ακόμα και τους πλέον αισιόδοξους, καθώς δε βλέπουν να τελειώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, να μειώνονται οι τιμές ενέργειας και να τιθασεύεται ο πληθωρισμός.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat για τον πληθωρισμό σοκάρουν και δείχνουν πως τον Ιούνιο η Ελλάδα είχε 12%, ενώ η Εσθονία είχε 22%, η Λιθουανία 20,5%, η Λετονία 19% και η Σλοβακία 12,5%.

Από την άλλη το σχέδιο της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων των ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή του νότου, έφερε μία βελτίωση των αποδόσεων. Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα από χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τις  ωριμάνσεις του γερμανικού, του γαλλικού και του ολλανδικού χρέους. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρούσε σήμερα 2,7% και ήταν στα 3,521%, ενώ του ιταλικού είχε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση κατά 5% και στα 3,218%, ενώ αντίστοιχη αποκλιμάκωση είχε και το ισπανικό και το πορτογαλικό.

Παρά όμως το περιβάλλον προκλήσεων, σε επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα. Χθες ανακοινώθηκε το ενδιαφέρον των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη για την Intrakat και σήμερα επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για επενδυτικό ενδιαφέρον στη Byte με την προαιρετική δημόσια πρόταση που δημοσίευσε η Ideal.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε deals που έχουν ανακοινωθεί όπως της Motor Oil με την Ελλάκτωρ, ενώ αναμένεται και συνέχεια. Η κινητικότητα δείχνει πως παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν λόγω πληθωρισμού, ενεργειακού κόστους αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μέλλον και προοπτικές και αν μειωθούν οι κίνδυνοι θα μπορέσουν να ξεδιπλώσουν ξανά τις προοπτικές τους.

Σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ο ΟΤΕ και με τη μερισματική απόδοση να είναι στο 3,4% η επίδραση της αποκοπής θα επηρέαζε την αγορά. Όντως η μετοχή του ΟΤΕ κατέγραψε σημαντικές απώλειες, αλλά η Coca Cola, προσπάθησε να λειτουργήσει ως αντίβαρο και έως ένα βαθμό τα κατάφερε. Αν δεν συνέβαινε αυτό θα είχε κλείσει κάτω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Τελικά η συνεδρίαση έκλεισε με απώλειες 0,57% και στις 805,79 μονάδες με εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές 56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 10,1 εκατ. ευρώ ήταν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές

Ο ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 5,01% και σε χαμηλό ημέρας, χάνοντας όλο το μέρισμα και κάτι ακόμα, ενώ η Coca Cola ενισχύθηκε 3,45%. Εξακολουθεί να προβληματίζει η πορεία της ΔΕΗ με τη μετοχή να χάνει σήμερα 2,67% και να προσεγγίζει τα 5 ευρώ. Στις τράπεζες ήταν μικτή η εικόνα με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 0,46%, τη Eurobank να υποχωρεί 2,05%, την Πειραιώς 1,52% αλλά την Alpha Bank να ενισχύεται 0,26% και την Εθνική 1,31%. Τιτάν, Μυτιληναίος και Jumbo δέχθηκαν επίσης πιέσεις.

Χωρίς ιδιαίτερες κινήσεις στα μικρομεσαία, με την Intracom να ενισχύεται 1,86%, την Epsilon Net 2,51% και την Autohellas 3,27%. Στον αντίποδα Κέκροψ, Byte και Premia ξεχώρισαν μεταξύ αυτών που υποχώρησαν. Σημειώνεται πως σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης είχε απώλειες 3,47%.