Xρηματιστήριο Αθηνών: Mε οδηγό τις τράπεζες πάνω από τις 860 μονάδες

Xρηματιστήριο Αθηνών: Mε οδηγό τις τράπεζες πάνω από τις 860 μονάδες

Μετά από την πίεση του προηγούμενου διαστήματος οι αγορές βρήκαν την ευκαιρία να αντιδράσουν ανοδικά, βοηθούμενες από τη μείωση των επιτοκίων στην Κίνα, σε μία προσπάθεια να τονωθεί η οικονομία μετά το lockdown.

Οι αγορές της Ευρώπης κινήθηκαν ανοδικά και σε κάποια διαστήματα έντονα, με τον γερμανικό δείκτη να κερδίζει και πάλι τις 14.000 μονάδες. Το θετικό αυτό κλίμα που επικρατούσε στο εξωτερικό έδωσε τη δυνατότητα και στην εγχώρια αγορά να αντιδράσει, αλλά η άνοδος ήταν ηπιότερη. Σε αυτό επηρέασε και η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ που κατέγραψε αξιόλογες απώλειες. Όμως αν κάποιος προσμετρήσει και τη χθεσινή πορεία του Οργανισμού (+6%), θα έβγαζε το συμπέρασμα πως η σημερινή κίνηση ίσως ήταν δικαιολογημένη.

Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε ισχυρή άνοδο 4,17% με όλες τις συστημικές να κερδίζουν έδαφος. Μικρότερη η ανοδική κίνηση για την Τράπεζα Πειραιώς η οποία δεν κατάφερε να απομακρυνθεί σημαντικά από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά της.

Η άνοδος στη Eurobank ξεπέρασε το 5% και στην Εθνική το 4%. Ο Γενικός Δείκτης έγραψε υψηλό ημέρας λίγο πριν τις τελικές δημοπρασίες για να κλείσει τελικά λίγο χαμηλότερα και στις 860,06 μονάδες με άνοδο 1,04%. Η αξία των συναλλαγών δεν ήταν υψηλή και διαμορφώθηκε στα 82 εκατ. ευρώ περίπου.

Ισχυρή ανοδική κίνηση 4,42% κατέγραψε η μετοχή του ΟΛΠ σε συνέχεια του χθεσινού πακέτου που αφορούσε το 2,5% του συνόλου των μετοχών. Μάλλον ο πωλητής τελείωσε και η μετοχή κατάφερε να πάρει ανάσες. Καλή άνοδο κατέγραψε η ΔΕΗ και η Jumbo, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε με περιορισμένη άνοδο. Μετά την πτώση κατά 3,11% του ΟΤΕ, τις μεγαλύτερες απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είχε ο ΟΠΑΠ (2,3%) και η Viohalco (1,97%).

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συνολικά ήταν και πάλι επιλεκτικό και κυρίως σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Περίπου 77 μετοχές ενισχύθηκαν  και 48 υποχώρησαν. Από τις ανοδικές η Δρομέας είχε καλό όγκο, η AVE και η Byte. Η Frigoglass υποχώρησε εκ νέου μετά και τις αναφορές της διοίκησης πως εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για ρευστότητα και κεφαλαιακή διάρθρωση. Σημαντική πτώση 3,61% κατέγραψε η Fourlis, ενώ πίεση εκδηλώθηκε και στη μετοχή της Παπουτσάνης.

Η εβδομάδα έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,80% ενώ σε επίπεδο έτους οι απώλειες ανέρχονται στο 3,73%.