Xρηματιστήριο Αθηνών: Με άνοδο 0,98% «βλέπει» τις 870 μονάδες

Xρηματιστήριο Αθηνών: Με άνοδο 0,98% «βλέπει» τις 870 μονάδες

Την αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, επέλεξε να ακολουθήσει ο ΓΔΧΑ, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την σχετική υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και την βελτιωμένη, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Παρά τη σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, μάλλον επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους παράγοντες της αγοράς, εκτιμώντας ότι η «ταλαιπωρία» δεικτών και αποτιμήσεων δεν έχει φτάσει στο τέλος της και ότι η σημερινή ανοδική “ανάσα”, έμοιαζε περισσότερο σαν αδύναμη επιστροφή των αγοραστών, σε μία αγορά που έχει χάσει σημαντικό έδαφος, έστω και λιγότερο από τις κύριες διεθνείς αγορές και η οποία αναζητά τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης, προκειμένου οι traders, να αρχίσουν να “βλέπουν” λίγο υψηλότερα.

Για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αξίζει προσοχή η Παρασκευή, λόγω λήξης της απλής σειράς Μαϊου στα παράγωγα και βέβαια το επερχόμενο rebalancing, στο τέλος του μήνα, λόγω MSCI.

Από την άλλη, ασφαλώς και παραμένει υψηλή η εξάρτηση του Χ.Α. από την πορεία των διεθνών αγορών, όπου τα μηνύματα παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικά.

«Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα μετρητά και μακριά από τις επενδύσεις σε assets, καθώς οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό και οι ανησυχίες για τον στασιμοπληθωρισμό αυξάνονται. Οι θέσεις σε μετρητά μεταξύ των επενδυτών έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2001», όπως έδειξε έρευνα της BofA, που περιγράφει τα αποτελέσματα ως «εξαιρετικά bearish».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα σε επενδυτές - πελάτες της αμερικανικής τράπεζας, με $872 δισ. υπό διαχείριση, οι επιθετικές κεντρικές τράπεζες θεωρούνται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές, με τον δεύτερο να είναι η παγκόσμια ύφεση, τον τρίτο ο πληθωρισμός, τον τέταρτο η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας, με τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό να έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας βρίσκονται στη μεγαλύτερη «short» θέση τους από το 2006. 

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική άποψη, σύμφωνα με την οποία, «το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν έχει ως κυρίαρχους στις συναλλαγές τους εγχώριους επενδυτές. Οι δε ξένοι θεσμικοί κινούνται στην Αθήνα, έχοντας την αγορά τοποθετημένη εντός του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι και επηρεάζονται άμεσα από τη δυναμική των χρηματιστηρίων της έδρας της εταιρείας τους. Σε μια τέτοια φάση, παγκοσμιοποιημένης φυγής από το ρίσκο έχουν εισέλθει τα διεθνή χρηματιστήρια και οι εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν ότι με επίπεδα πληθωρισμού που οι καταναλωτές δεν τα είχαν δει για σχεδόν μια 20ετια, κράτη, επιχειρήσεις & καταναλωτές βρίσκονται πλέον σε πανικό. Η αντίδραση των επιχειρήσεων είναι να μετακυλίουν το κόστος του αυξημένου δανεισμού, των αυξημένων Α’ υλών και τις ενέργειας στους καταναλωτές, που λόγω της μείωσης του πραγματικού εισοδήματός τους μειώνουν την κατανάλωση, άρα και την εκτιμώμενη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Επιπλέον η αύξηση του κόστους χρήματος επαναπροσδιορίζει τα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων & κρατών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Τα παραπάνω ισχύουν και για την ελληνική οικονομία, που αν και προς το παρόν εμφανίζει θετικά δείγματα από την “βαριά βιομηχανία” του τουρισμού για το 2022, ένεκα του καλπάζοντας πληθωρισμού (10,2% Απρίλιος 2022), της γεωπολιτικής αστάθειας αλλά και των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, δεν θα πρέπει να θεωρεί τίποτα ως δεδομένο για την συνέχεια».

Συμπερασματικά βρισκόμαστε μπροστά σε μία εξίσωση, με πολλούς «άγνωστους Χ», όπως οι υψηλές τιμές σε ακίνητα, α΄ ύλες, ενέργεια, ακριβό δολάριο και όλα αυτά εν μέσω μιας πρωτοφανούς γεωπολιτικής κρίσης. Αν στα παραπάνω προστεθεί η εξαΰλωση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αγορές κρυπτονομισμάτων, τότε ίσως και να μην έχουν άδικο όσοι επενδυτικοί οίκοι δηλώνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην παρούσα φάση.

Εν τω μεταξύ, «παρά την πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, καθώς από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι έχουμε νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων». Την προειδοποίηση αυτή απεύθυνε η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο 4th NPL Summit.

Θετικά αποτιμά την είσοδο της Μυτιληναίος στον δείκτη MSCI Standard Greece η Edison, επαναλαμβάνοντας την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 27 ευρώ. Όπως εξηγεί η είσοδος στον δείκτη αναμένεται να προσφέρει σημαντική επιπρόσθετη ζήτηση για τις μετοχές της εταιρείας.

Παράλληλα, η Morgan Stanley σε δική της ανάλυση, αναφορικά με τις αλλαγές και τις αναμενόμενες ροές από την αναδιάρθρωση των δεικτών, τοποθετεί την Μυτιληναίος μεταξύ των κερδισμένων, καθώς την κατατάσσει 3η ανάμεσα στις εταιρείες της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής που αναμένεται να έχουν το μεγαλύτερο όφελος από αυτή την αναθεώρηση.

Η Μυτιληναίος εκτιμάται ότι θα έχει άμεσες εισροές κεφαλαίων, μόνο από fund παθητικής διαχείρισης, $118 εκατ.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 12,2, από 13,7 ευρώ δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση «buy». Βλέπει προκλήσεις βραχυπρόθεσμα, λόγω της τέλειας ενεργειακής καταιγίδας.   

«Παραμένουν οι αυξημένες διακυμάνσεις στον τραπεζικό κλάδο ο οποίος ευθύνεται, ως επί το πλείστον, για τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος. Οι επικείμενες αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρών μετοχών και η μεγάλη διόρθωση τιμών στους τραπεζικούς τίτλους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ανοδική αντίδραση τον ΓΔΧΑ, με την προϋπόθεση ότι και οι διεθνείς δείκτες θα κινηθούν τουλάχιστον σταθεροποιητικά. Άλλωστε, οι εγχώριες αποτιμήσεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πλούσιες. Βασική στήριξη για τον ΓΔΧΑ αποτελούν οι 830 μονάδες», σύμφωνα με την άποψη της Leon Depolas Sec.

Επιστρέφοντας στα της συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε υψηλό ημέρας στις 572,96 μονάδες (+3,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 566.65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,97%.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο ΓΔΧΑ, σκαρφαλώνοντας μέχρι τις 871,35 μονάδες (+1,39%) και έκλεισε στις 867,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,98%.

Ο τζίρος στα 90 εκατ., από τα οποία τα 10,5 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+3,24%), ΚΟΥΕΣ (+6,24%) και TITC (+4,17%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΤΕ (-2,19%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις διακρίθηκαν θετικά οι ΒΙΟΣΚ (+6,67%), ΓΕΒΚΑ (+5,94%), ΙΝΤΕΚ (+4,64%), ΚΟΥΑΛ (+3,41%), ΕΚΤΕΡ (+3,03%) και ΠΛΑΘ (+3,02%).

Ενθαρρυντική η τελική αναλογία ανοδικών (84) – πτωτικών μετοχών (32), με 9 τίτλους να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων μονάδων.