Xρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά 2,38% με αθροιστικές απώλειες 9,69% για τις τράπεζες

Xρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά 2,38% με αθροιστικές απώλειες 9,69% για τις τράπεζες

Μόνο θετικές εντυπώσεις δεν άφησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά την αργία της Πρωτομαγιάς καθώς το Χ.Α., με εμφανείς διαθέσεις υπεραπόδοσης, κλήθηκε να ακολουθήσει την καθοδική πορεία των διεθνών αγορών, παρά τη σημερινή αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης από DAX και CAC 40.

Για την εβδομάδα που βρίσκεται σε εξέλιξη, η προσοχή στην αυριανή συνεδρίαση της Fed  και σε αυτή της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου αντίστοιχα, με τις αγορές να προεξοφλούν αύξηση επιτοκίων (κατά 0,50%) για την Fed, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να διατηρήσει την πίεση στις αγορές των ομολόγων.

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, παράλληλα με σταδιακή μείωση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Μεγάλη προσοχή και στη Wall Street, καθώς οι δείκτες της έχουν αρχίσει να παίρνουν επικίνδυνη κλίση.

Υπενθυμίζεται ότι στον, παραδοσιακά θετικό, Απρίλιο ο Dow Jones έχασε 4,9%, ο S&P 500 8,8% και ο Nasdaq κατέγραψε διψήφιες απώλειες της τάξης του 13,3%. Για τους Dow και S&P 500 ο Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Μάρτιο του 2020, ενώ για τον Nasdaq ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

O S&P 500, με «βουτιά» 13,5% από την έναρξη του έτους, σημείωσε το χειρότερο πρώτο τετράμηνο έτους από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε το 1939. Ο Nasdaq, με τετράμηνη υποχώρηση 21,6%, κατέγραψε τη χειρότερη έναρξη έτους, από όταν εμφανίστηκε στο ταμπλό το 1971. Αντίστοιχα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 9,3% το 4μηνο.

Εν τω μεταξύ, «διάταγμα για αντίποινα στις οικονομικές κυρώσεις, ως απάντηση στις ‘μη φιλικές ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών’ υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν”» όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το διάταγμα, «η Ρωσία θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών σε άτομα και οντότητες που έχει επιβάλει κυρώσεις. Το διάταγμα απαγορεύει επίσης τις συναλλαγές με ξένα άτομα και εταιρείες που πλήττονται από τις κυρώσεις της Ρωσίας και επιτρέπει στους Ρώσους αντισυμβαλλομένους να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια αγορά δεν έλαβε καν υπ΄ όψιν της την πρόσφατη αναβάθμιση της ΔΕΗ (-4,18%).

Πιο συγκεκριμένα και μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ΔΕΗ στην βαθμίδα “ΒΒ-“, από “Β+” με σταθερή προοπτική προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's.

Ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, διασπώντας με χαρακτηριστική ευκολία το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων, για να κλείσει οριακά ψηλότερα με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ενώ της πτωτικής κίνησης, για πολλοστή φορά, ηγήθηκε ο “υπερευαίσθητος” στις πτωτικές κινήσεις τραπεζικός κλάδος.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τις αθροιστικές απώλειες να φθάνουν στο διόλου ευκαταφρόνητο 9,69%.

«Τεχνικά, η εγχώρια αγορά έχασε το δυνατό momentum του τελευταίου διαστήματος και θα πρέπει σύντομα να κλείσει και πάλι πάνω από τις 936 μονάδες, αν θέλει αν δοκιμάσει κίνηση προς τα υψηλά της. Σε διαφορετική περίπτωση μία κίνηση στην ζώνη λίγο κάτω από τις 900 μονάδες είναι πιθανή. Τα τρίμηνα συνεχίζουν να έχουν καλά αποτελέσματα, κάτι που δεν συνάδει με πτώση των μετοχών, παρόλα αυτά οι ξένες αγορές μπορούν να επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη εικόνα μας», σύμφωνα με την άποψη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 645,87 (+0,17%) και 613,98 μονάδων (-4,78%) και έκλεισε στις 624,31 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,17%.

Ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 892,42 μονάδες (-3,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 900,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,38%.

Ο τζίρος στα 110 εκατ., από τα οποία τα 19,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές ΣΑΡ (+1,38%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+4,11%) και αμετάβλητη η μετοχή της ΜΥΤΙΛ.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΥΡΩΒ (-4,14%), ΔΕΗ (-4,18%), ΒΙΟ (-5,36%), ΚΟΥΕΣ (-6,30%) και ΛΑΜΔΑ (-4,38%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και σύμφωνα με ανακοίνωση της Λιβάνης, «δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2021 εντός της προβλεπόμενης εκ του νόμου προθεσμίας. Η εκτιμώμενη ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων είναι η 30η  Μαΐου 2022 σύμφωνα και με την επιστολή του ορκωτού ελεγκτή. Για οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος, η εταιρεία θα ενημερώσει άμεσα με νέα της ανακοίνωση».

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, τα ΕΛ.ΠΙΣ. παριστάμενων μετοχών της Mermeren (-1,80%) ήταν διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα €3,42 ανά ΕΛ.ΠΙΣ., προερχόμενο από κέρδη πραγματοποιηθέντα έως 31/12/2020 και κερδών χρήσης 2021, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €2,5650 ανά ΕΛ.ΠΙΣ.).