7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Wall Street: Πτώση για 5η συνεχόμενη μέρα του Dow Jones - Απώλεσε 271 μονάδες

Wall Street: Πτώση για 5η συνεχόμενη μέρα του Dow Jones - Απώλεσε 271 μονάδες

Με αρνητικό πρόστιμο έκλεισαν την Παρασκευή οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα, εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και το ενδεχόμενο να ανακόψει την περαιτέρω δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό δείκτης Dow Jones παρουσίασε πτώση 271 μονάδων (0,78%) και έκλεισε στις 34.607,72 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε σχεδόν 0,8% στις 4.458,58 και ο Nasdaq υποχώρησε περίπου 0,9% στις 15.115,49 μονάδες.

Η μετοχή της Apple είχε τη μεγαλύτερη απώλεια με κατά 3,3% μετά τη δικαστική απόφαση ότι η εταιρεία Apple δεν μπορεί να επιβάλει στους παρόχους εφαρμογών να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα πληρωμών για τα app τους, και κατά συνέπεια να της καταβάλουν προμήθεια, ζήτημα το οποίο η εταιρεία βρισκόταν σε διαμάχη με την Epic Games.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και οι ανακοινώσεις του Μπάιντεν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ομοσπονδιακών υπαλλήλων και τον εργαζομένων που απασχολούνται σε εργολαβίες της αμερικανικής Ομοσπονδιακής κυβέρνησης. 

Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα κληθούν να κάνουν το εμβόλιο Covid και ο Πρόεδρος ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας να απαιτήσει από εργοδότες με περισσότερους από 100 εργαζομένους να επιβάλλουν τον εμβολιασμό ή εβδομαδιαία τεστ για τον κορονοϊό.

αλλά την ανησυχία των επενδυτών ότι η συνεδρίαση της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 21-22 Σεπτεμβρίου θα σηματοδοτήσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της από τα 120 δισ. δολ. τον μήνα που είναι σήμερα.

Για την εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε περίπου 2,2% στη δεύτερη αρνητική εβδομάδα. Ο δείκτης S&P 500 έχασε 1,7% την ίδια περίοδο ενώ ο Nasdaq ήταν κατά 1,6% χαμηλότερος.

«Ήταν μια εβδομάδα που πήρε πραγματικά το σύνθετό της από την παραλλαγή δέλτα», δήλωσε ο Jack Ablin, ιδρυτικός συνεργάτης και CIO της Cresset Capital Management. «Οι επενδυτές στρέφουν τα χέρια τους πάνω από την ανάπτυξη, αλλά βλέπουν υψηλότερο πληθωρισμό ταυτόχρονα».

Ο δείκτης τιμών παραγωγού του Αυγούστου που κυκλοφόρησε την Παρασκευή έδειξε ότι το κόστος χονδρικής για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 8,3% σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη πρόοδος που έχει σημειωθεί από τουλάχιστον το 2010.