Wall Street: Πάνω από τις 26.000 μονάδες ο Dow Jones

Wall Street: Πάνω από τις 26.000 μονάδες ο Dow Jones

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να παραμένουν ανεπηρέαστοι από τις ταραχές μου μαίνονται μετά την δολοφονία του Τζ. Φλόιντ, ποντάροντας πως τα χειρότερα για τις αγορές έχουν παρέλθει, ενώ η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας ωθεί τους δείκτες προς τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 26.269 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,05% ή κατά 527 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 διαμορφώθηκε στις 3.122 μονάδες, με κέρδη 1,36%. Σημειώνεται πως ήταν η πρώτη φορά από τα μέσα Φεβρουαρίου που ο δείκτης S&P κατέγραψε κέρδη για τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις, ενώ απέχει πλέον λιγότερες από 300 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά του, έχοντας σκαρφαλώσει κατά 42% από τα χαμηλά του Μαρτίου εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Κέρδη και για τον δείκτη Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 9.682 μονάδες, με άνοδο 0,78% και πλέον απέχει μόλις 100 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου, με την μετοχή της Zoom να πραγματοποιεί ράλι, μετά την ανακοίνωση των επιδόσεών της για το α' τρίμηνο του 2020, όταν και τα συνολικά της έσοδα κατέγραψαν άνοδο 156% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο ταμπλό, κέρδη 0,2% σημείωσε η μετοχή της Amazon, ενώ εκείνη του Netflix κατέγραψε απώλειες 1,3%, όπως και η μετοχή της Spotify, που σημείωσε πτώση κατά 2,4%.

Η αισιοδοξία των επενδυτών εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά την ανακοίνωση πως ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ απώλεσε «μόλις» 2,76 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ADP Research Institute, την στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν πως οι χαμένες θέσεις εργασίας θα ανέρχονταν σε 8,7 εκατ., καθώς θεωρείται πως τα χειρότερα για την οικονομία των ΗΠΑ έχουν παρέλθει.

Επιπλέον, η άνοδος του δείκτη PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάιο πάνω από τις 50 μονάδες, που θεωρείται πως διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση, και συγκεκριμένα στις 55 μονάδες από 44,4 που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Caixin Media Co. και την εταιρεία ερευνών IHS Markit.

Τέλος, θετικό αντίκτυπο έχει στην αγορά και η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου, με το ευρωπαϊκό Brent να σκαρφαλώνει πάνω από τα 40 δολάρια/βαρέλι για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου, εν όψει της συνεδρίασης των κρατών μελών του OPEC, όπου αναμένεται να αποφασιστεί νέα μείωση της παραγωγής για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.