Wall Street: Οι ελπίδες για το εμβόλιο φέρνουν αντίδραση στην αγορά

Wall Street: Οι ελπίδες για το εμβόλιο φέρνουν αντίδραση στην αγορά

Κέρδη καταγράφουν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς οι ελπίδες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο τους επόμενους μήνες αλλά και η ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά τον Σεπτέμβριο αναστρέφουν το αρνητικό κλίμα στην αμερικανική αγορά και φέρνουν σε θετικό έδαφος τους δείκτες μετά από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με απώλειες.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη 234 μονάδων ή 0,82% και διαμορφώνεται στις 28.728 μονάδες, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, που βρίσκεται στις 3.505 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,65%.

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 0,76% σημειώνει, τέλος, και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος βρίσκεται στις 11.802 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, αισιοδοξία προκάλεσε στην αγορά η άνοδος των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά τον Σεπτέμβριο κατά 1,9%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Dow Jones, οι οποίοι «έβλεπαν» αύξηση 0,7%. Σημειώνεται πως οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα.

Στο μέτωπο των ερευνών για την δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορονοϊό, η φαρμακευτική εταιρία Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι πιθανότατα θα υποβάλλει αίτημα για έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου κατά του Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech μόλις φτάσει στο σημείο αναφοράς ασφαλείας την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δηλώσει ότι απαιτούνται τα δεδομένα ασφαλείας δύο τουλάχιστον μηνών προκειμένου να προχωρήσει στην έγκριση χρήση έκτακτης ανάγκης για οποιοδήποτε πειραματικό εμβόλιο κατά του Covid-19.

Σύμφωνα με τον ρυθμό εγγραφής και χορήγησης δόσεων που καταγράφεται τώρα, η Pfizer εκτιμά ότι θα διαθέτει αυτά τα δεδομένα ασφαλείας κατά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του CEO της εταιρείας Αλμπέρτ Μπουρλά, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την υποβολή αιτήματος για άδεια κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το mRNA-1273, το υποψήφιο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Στην αίτηση θα συμπεριληφθούν προκλινικά και κλινικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι και σήμερα από το πρόγραμμα mRNA-1273.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται θετικά αποτελέσματα από την προκλινική μελέτη ιογενούς πρόκλησης, καθώς και τη θετική ενδιάμεση αξιολόγηση της Φάσης 1 της μελέτης του mRNA-1273 σε υγιείς ενήλικες (18-55 ετών) και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (56-70 και 71+ ετών) που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

«"Είμαστε ικανοποιημένοι από την παραγωγική αλληλεπίδραση με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σε εθνικό επίπεδο και σε ότι αφορά στον ΕΜΑ συγκεκριμένα, και εκτιμούμε ιδιαιτέρως την καθοδήγησή του και την εμπιστοσύνη που δείχνει στη Moderna για την υποβολή αίτηση αδειοδότησης του υποψηφίου εμβολίου μας στην Ευρώπη. Οι Eυρωπαίοι εταίροι, επενδυτές και πολίτες έχουν υπάρξει εξ αρχής συμμέτοχοι της εταιρείας και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή» αναφέρεται σε γραπτή δήλωσή του ο Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna.

Τα αποτελέσματα μιας πρώιμης μελέτης ασφαλείας του υποψηφίου εμβολίου MRNA που δημοσιεύτηκαν "The New England Journal of Medicine", έδειξαν ότι παρήγαγε ανοσο-αποκρίσεις σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν σε νεότερους ενήλικες, με παρενέργειες σχεδόν ισοδύναμες με τις υψηλές δόσεις για τον ιό της γρίπης.