Wall Street: Κέρδη 300 μονάδων για τον Dow - Ανοδικά οι τράπεζες

Wall Street: Κέρδη 300 μονάδων για τον Dow - Ανοδικά οι τράπεζες

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, ενώ η ανησυχία από την συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αποτελεί την αιτία αστάθειας για την αμερικανική αγορά. Την ίδια στιγμή όμως, ώθηση στο χρηματιστήριο έδωσαν οι τράπεζες καθώς οι επενδυτές «εξαργύρωσαν» τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις τραπεζών σε venture capital funds.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι των ΗΠΑ θα μπορούν να πραγματοποιήσουν με πιο εύκολο τρόπο και με μεγαλύτερα ποσά επενδύσεις σε venture capital funds. Παράλληλα, δεν θα χρειάζεται να «κρατάνε στην άκρη» χρηματικά ποσά ως «μαξιλάρια» για τις συναλλαγές παραγώγων, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται δυνητικά μεγαλύτερα κεφάλαια.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, μετά την «βουτιά» των 700 μονάδων κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, κατέγραψε κέρδη 299 μονάδων ή 1,18% κλείνοντας στις 25.745 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 3.083 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,1%.

Τέλος, άνοδο 1,09% κατέγραψε και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 10.017 μονάδες.

Στην επικαιρότητα κυριαρχεί η έντονη ανησυχία από την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε δεκάδες αμερικανικές πολιτείες, καθώς μόνο την Τετάρτη καταγράφηκαν περισσότερα από 35.000 κρούσματα της νόσου, αριθμός που αγγίζει την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των λοιμώξεων που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο. με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην αμερικανική επικράτεια να πλησιάζει έτσι τα 2,4 εκατομμύρια.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί, πως αρκετές Πολιτείες σημειώνουν αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στα νέα κρούσματα που επιβεβαιώνονται καθημερινά αλλά και στις νέες νοσηλείες ασθενών στα νοσοκομεία, με την Φλόριντα, το Τέξας, την Αριζόνα και την Καλιφόρνια να βρίσκονται στην χειρότερη θέση μεταξύ των 50 Πολιτειών της χώρας.

Παράλληλα, το κλίμα στην αγορά επιδείνωσαν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, καθώς εγείρονται ανησυχίες πως η αγορά εργασίας μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει από την πανδημία της COVID-19.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι νέες αιτήσεων για κρατικά επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στο 1,48 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 20 Ιουνίου, από το 1,54 εκατ. μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ την ίδια στιγμή οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 1,3 εκατ.

Οι αιτήσεις έχουν μειωθεί από το επίπεδο ρεκόρ των 6,867 εκατ. στο οποίο ανήλθαν στα τέλη Μαρτίου, αλλά ο ρυθμός της μείωσης έχει επιβραδυνθεί και ο αριθμός τους είναι διπλάσιος σε σχέση με το αποκορύφωμα της ύφεσης την περίοδο 2007-09.

Η εβδομαδιαία έκθεση για τα επιδόματα ανεργίας έδειξε επίσης ότι εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα ενώ έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τότε που πολλές επιχειρήσεις άρχισαν και πάλι να λειτουργούν, ύστερα από την αναστολή της δραστηριότητάς τους στα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.