8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Wall Street: Ισχυρή άνοδος και άλμα 700 μονάδων για τον Dow Jones

Wall Street: Ισχυρή άνοδος και άλμα 700 μονάδων για τον Dow Jones

Με ανοδική κίνηση και για τους τρεις βασικούς δείκτες έχει ξεκινήσει τη χρηματιστηριακή εβδομάδα η αμερικανική αγορά, καθώς υποχωρούν σταδιακά οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού και οι επενδυτές επανέρχονται στην αναδιάταξη των χαρτοφυλακίων τους μετακινούμενοι από τους αναπτυξιακούς τίτλους της τεχνολογίας προς τους κυκλικούς κλάδους.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με ισχυρή άνοδο 2,06% ή περίπου 710 μονάδων στις 35.290 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 1,37% και βρίσκεται στις 4.600 μονάδες, ενώ και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διαπραγματεύεται στις 15.213 μονάδες με κέρδη 0,85% παρά το αρνητικό ξεκίνημα.

Μετά την αρχική ψυχρολουσία που έφερε η εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού και καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα επίσημα δεδομένα που να επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να σημάνει «αναζωπύρωση» της πανδημίας, οι επενδυτές δείχνουν να ποντάρουν ξανά στις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.

Στο ίδιο κλίμα η απόδοση του δεκαετούς τίτλου του αμερικανικού δημοσίου έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει μετά την βουτιά της περασμένης εβδομάδας, κινούμενη στο 1,377% σήμερα, και σε συνδυασμό με τις πρόσφατες «επιθετικές» δηλώσεις του προέδρου της Fed για επιτάχυνση του tapering, ο τεχνολογικός κλάδος με τους τίτλους υψηλών σχετικών αποτιμήσεων συνεχίζει να είναι αποδέκτης σημαντικών πωλήσεων.

Όπως επισημαίνει ο Tom Essaye του Sevens Report, οι εξαιρετικά υψηλής κεφαλαιοποίησης τίτλοι της τεχνολογίας είχαν συγκεντρώσει πλήθος τοποθετήσεων στο περιβάλλον των «για πάντα» χαμηλών επιτοκίων, αλλά με την προοπτική της αύξησής τους βλέπουμε τους επενδυτές να βγαίνουν από την τεχνολογία και να μετακινούνται σε τομείς με καλύτερη έκθεση στους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε, δεν ήταν η παραλλαγή Όμικρον που οδήγησε στα sell off της περασμένης εβδομάδας, αλλά η Fed μέσω του τόνου που έδωσε ο πρόεδρος Πάουελ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την Παρασκευή ο Nasdaq έκλεισε με βουτιά -1,92% με μεγαλύτερο βαρίδι την Tesla, ενώ η «ναυαρχίδα» της Κάθι Γουντ το Ark Innovation Fund κατέγραψε απώλειες άνω του 5%, με όλες πλην δύο τις θέσεις του ETF να έχουν εισέλθει σε bear market.

Σε αυτό το πλαίσιο ο τίτλος της Tesla συνεχίζει και σήμερα την «κατρακύλα» του με νέες απώλειες άνω του 3,5%, ενώ και το Ark Innovation υποχωρεί κατά περίπου 1%.