7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Wall Street: Άνοδος πάνω από 300 μονάδες για τον Dow Jones

Wall Street: Άνοδος πάνω από 300 μονάδες για τον Dow Jones

Με θετικό πρόσημο έκλεισε οι χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Wall Street την Πέμπτη με το Dow Jones να παρουσιάζει άνοδο 337 μονάδες, μετά τα νέα για την κατάληξη συμφωνίας ανάμεσα στους επικεφαλής της Γερουσίας για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, αποφεύγοντας έτσι μια πιθανώς καταστροφική στάση πληρωμών στα τέλη αυτού του μήνα.

Οι μετοχές έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, καθώς ανακοινώθηκε στη Γερουσία τα νέα του συμβιβασμού, τα οποία θα αποφύγουν μια πρωτοφανή αθέτηση χρέους προς το παρόν.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 337,95 μονάδων, ήτοι 1%, και έκλεισε στις 34.754 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,8% στις 4.399 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,1% στις 14.654 μονάδες.

«Έχω μια καλή είδηση, βρήκαμε μια συμφωνία για να παρατείνουμε το όριο του χρέους» ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ. Διευκρίνισε ότι ελπίζει να περάσει αυτή η συμφωνία από τη Γερουσία ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με τον βοηθό ενός γερουσιαστή, η συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών προβλέπει ότι θα αυξηθεί η δυνατότητα δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια. Το υπουργείο εκτιμούσε ότι αν δεν αυξανόταν το όριο του χρέους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν σε κατάσταση στάσης πληρωμών στις 18 Οκτωβρίου.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη με τις μετοχές στον χώρο της τεχνολογίας να διαπραγματεύονται υψηλότερα. Οι μετοχές του Twitter αυξήθηκαν 4,4%, η Nvidia 1,8% και η AMD 2,7%.

Της General Motors σημείωσαν άνοδο 4,7%. Οι μετοχές της Costco ενισχύθηκαν κατά 0,8% μετά την αναφορά καλύτερων από το αναμενόμενο πωλήσεων του Σεπτεμβρίου.

Τέλος, το κλίμα βοήθησε και η θετική ένδειξη από την αγορά εργασίας - σε συνέχεια της χτεσινής έκθεσης της ADP - καθώς οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν σημαντικά, τόσο σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί όσο και με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή υποβλήθηκαν 326.000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, μειωμένες κατά 48.000 από τις 364.000 της προηγούμενης, ενώ αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 345.000.