7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Τραπεζικός... κλονισμός στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Τραπεζικός... κλονισμός στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Η αρχική φημολογία για επικείμενη αύξηση κεφαλαίου στην Alpha Bank και η μετέπειτα επιβεβαίωση της διοίκησής της για τη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων ύψους 800 εκατ. ευρώ, οδήγησαν με συνοπτικές διαδικασίες τον Γενικό Δείκτη στις 867,56 μονάδες, κλείνοντας με ημερήσιες απώλειες 2,35%.

Η εν λόγω πτωτική συνεδρίαση του Δείκτη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην προαναφερθείσα ειδησεογραφία, μια παρατήρηση που δικαιολογείται αφενός από τη συμπεριφορά του συνόλου των υπολοίπων μετοχών και δη των δεικτοβαρών, αφετέρου από την εκτεταμένη αποσυσχέτιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα διεθνή.

Και αυτό αναφέρεται διότι η αφορμή που έστεκε ως δαμόκλειος σπάθη δεν ενεργοποιήθηκε σήμερα, με τις ευρωαγορές να κερδίζουν έδαφος (DAX 30 +1,7%, Eurostoxx 50 +1,27%, CAC 40 +1,29%) και τις ΗΠΑ να είναι σε θετικό έδαφος (S&P 500 +1,06%).

Έτσι, είδαμε τις υπόλοιπες μετοχές να ταλαιπωρούνται μεν από ρευστοποιήσεις, ωστόσο το εύρος τους ήταν στενό και οι όγκοι συναλλαγών δεν ξεπέρασαν τον μέσο όρο. Ακόμα και οι λοιπές του κλάδου διατηρήθηκαν με μέτριες ζημίες, τουλάχιστον σχετικά με την περίσταση (ΕΤΕ -3,65%%, Eurobank -4,13%, Πειραιώς -5,7%) αναδεικνύοντας και το εξαιρετικό του θέματος.

Ο τζίρος συναλλαγών ήταν υψηλός (200 εκατ. ευρώ), απόρροια τόσο της μεταβλητότητας που προκλήθηκε από την Alpha όσο και της λήξης παραγώγων σειράς Μαΐου (δείκτη). Ο τζίρος προήλθε κατά βάση από το ταμπλό, καθώς οι προσυμφωνημένες συναλλαγές ανήλθαν στα 6,98 εκατ. ευρώ συνολικά.

Προφανώς, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού αφορά σε συναλλαγές στη μετοχή της Alpha, η οποία πρωταγωνίστησε και σε αυτόν τον τομέα, φθάνοντας στα 75,83 εκατ. ευρώ, έναν όγκο που κάνει μεσοσταθμικά όλο το χρηματιστήριο σε μία «κανονική» ημέρα.

Για τη συνέχεια, κρίνουμε την παρούσα συγκυρία ως ευκαιρία να βρούμε τίτλους που μας ενδιαφέρουν σε χαμηλότερες αποτιμήσεις, αν και όπως σχολιάστηκε δεν υπήρξαν βαριές απομειώσεις. Οι 847 μονάδες είναι η πρώτη στήριξη, με κύρια τις 835.

Οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μytilineos, Entersoft, ΚΡΙ, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Πλαίσιο είναι μονάχα λίγες από αυτές που βρίσκονται στο στόχαστρο.

Τέλος, αν κάποιος ενδιαφέρεται για τραπεζικούς τίτλους, καθώς οι αποτιμήσεις τους γίνονται ελκυστικές, θα πρέπει να θυμάται ότι αφορούν σε πολύ πιο επιθετικές μετοχές από τις περισσότερες, οπότε ίσως να λαμβάνει μικρότερη ονομαστική αξία. Ειδικότερα δε για αυτήν της Alpha, τα παραπάνω λειτουργούν πολλαπλασιαστικά ως προς τον κίνδυνο.

Εβδομαδιαίες απώλειες 4,36%

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 4,36%, στην - μόλις - 3η πτωτικής σε 16 διαδοχικές εβδομάδες, με τη φαινομενικά έντονα πτωτική εβδομάδα να οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στην είδηση περί της επικείμενης διαδικασίας ΑΜΚ της Alpha Bank.

Το παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τη συμπεριφορά όλων των υπολοίπων τίτλων στο ταμπλό, δεικτοβαρών ή μη, που ταρακουνήθηκαν μεν, δεν παρουσίασαν ωστόσο καμία διάθεση για εκτεταμένες ρευστοποιήσεις.

Είναι εξάλλου αξιόλογο το ότι ενώ 19 στις 25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισαν αρνητικές, καμία μη τραπεζική δεν ξεπέρασε το -2% (εξαιρ. της Τέρνα Ενεργειακής), ενώ και οι απώλειες των λοιπών τραπεζικών ήταν σημαντικά μικρότερες αυτών της μετοχής της Alpha Bank (ΕΤΕ -3,65%%, Eurobank -4,13%, Πειραιώς -5,7%).

Έτσι, η εβδομάδα βρήκε όλες σχεδόν τις δεικτοβαρείς πλην των μετοχών της Αεροπορίας Αιγαίου και του Τιτάνα) με απώλειες. Πρωταθλητής σαφώς ήταν η Alpha με εβδομαδιαία απόδοση -29,59%, ενώ η ίδια εικόνα υπήρξε και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στον Γενικό Δείκτη, χάθηκαν οι 880 μονάδες, και οποιαδήποτε αντίδραση απόρροια της τοπικά υψηλότερης μεταβλητότητας ενδέχεται να βρει το επίπεδο αυτό να αντιστέκεται με πωλήσεις. Από κάτω, αποδέκτης στην πτώση είναι οι 835 μονάδες, ωστόσο πρέπει να παρατηρηθεί ότι η κίνηση του Δείκτη προέρχεται από την Alpha σε αυτήν τη φάση, καθώς οι λοιποί τίτλοι δεν ακολουθούν και δεν έχουν χάσει την ανοδικότητά τους.

Έτσι, φαίνεται να ενισχύεται η πεποίθηση ότι διάφορα επίπεδα που θα αναφέρονται και με ακρίβεια στο live θα συνιστούν ευκαιρίες τοποθετήσεων σε μη τραπεζικές μετοχές, καθώς εκείνες φέρουν όλη την επιθετικότητα, άρα και τον κίνδυνο, άσχετα αν οι διοικήσεις των Eurobank και ETE έσπευσαν να καθησυχάσουν διαψεύδοντας αντίστοιχα σενάρια.

Σε τελική ανάλυση, απαιτείται υπομονή. Έχοντας κατά νου πρώτον το αυξημένο εύρος διακύμανσης και την ευαισθησία σε ειδησεογραφία και δεύτερον ένα καλάθι μετοχών που παρουσιάζουν αγοραστικό ενδιαφέρον (ανάλογα και το επενδυτικό προφίλ) μπορεί κάποιος να δει την αγορά ψύχραιμα και να εκμεταλλευτεί την περίσταση.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.