Τραπεζικός γάμος με το ζόρι στην Ιταλία - Θα καρποφορήσει η συγχώνευση Monte dei Paschi με Unicredit;

Τραπεζικός γάμος με το ζόρι στην Ιταλία - Θα καρποφορήσει η συγχώνευση Monte dei Paschi με Unicredit;

Επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της κρατικά ελεγχόμενης τράπεζας Monte dei Paschi (MPS) ξετυλίγουν οι ιταλικές αρχές με στόχο να συγχωνευτεί με τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Unicredit, εν μέσω κυβερνητικής κρίσης.

Με στόχο να μειώσει το ποσοστό 64% του κράτους στην MPS και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του στις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2017, όταν την διέσωσε, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ιδεατό παρτενέρ για την τράπεζα της Τοσκάνης την Unicredit.

Είναι πλέον θέμα ημερών να ανοίξει η MPS το data room της, δίνοντας πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες στους υποψήφιους γαμπρούς.

Παρά τις επαφές με το υπουργείο Οικονομικών, η Unicredit δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη, θέτοντας αυστηρούς όρους πριν υπογράψει συμφωνητικό εμπιστευτικότητας. Το άνοιγμα του data room θα επισημοποιήσει το ξεκίνημα της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της MPS, συμπίπτει όμως με τρανταγμούς στο πολιτικό σκηνικό μετά την απόσυρση υπουργών από το μικρό κόμμα Italia Viva του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο ηγέτης του Italia Viva, ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi, άφησε τον κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς πλειοψηφία στην ιταλική Βουλή μετά την απόσυρση υπουργών του κόμματος του.

Υλοποίησε αυτό που απειλούσε εδώ και καιρό μετά από τριβές με τον νυν πρωθυπουργό Giuseppe Conte και διαφωνίες για το που θα διοχετευθούν τα δις κονδυλίων του αναπτυξιακού ταμείου της ΕΕ για την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας.

Η ΜPS, με έδρα τη Σιένα, αντιμέτωπη με κεφαλαιακή ανεπάρκεια ύψους 2,5 δις ευρώ, πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο στην ΕΚΤ για το πως θα κλείσει το έλλειμμα κεφαλαίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Παράλληλα, η Ρώμη προσπαθεί να κερδίσει περισσότερο χρόνο από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, θεωρώντας διατηρήσιμη λύση στο πρόβλημα της MPS μία συγχώνευση με την Unicredit.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Credit Suisse και η Mediobanca, σύμβουλοι της MPS, θα κάνουν κρούση και σε άλλους δυνητικούς αγοραστές όπως τις τράπεζες Banco BPM, BPER Banca, Credit Agricole Italia και την BNL-BNP Paribas.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους η Banco BPM, η Τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας, δεν βλέπει την MPS ανάμεσα στις επιλογές για συγχώνευση, ωστόσο οι σύμβουλοι της, η Citi και η Lazard Freres, δεν θα απέκλειαν συζητήσεις αν της χτυπούσαν την πόρτα.

Η Ρώμη είχε εξετάσει το σενάριο της Banco BPM σαν πιθανό παρτενέρ της MPS πέρυσι και το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε επαφές για τον αν η τράπεζα θα ενδιαφερόταν για πρόσβαση στο data room της Monte dei Paschi.

H Credit Agricole Italy, που σχεδιάζει την εξαγορά της μικρότερης τράπεζας Creval δεν δείχνει ενδιαφέρον για την MPS.

Εξέλιξη που περιπλέκει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της MPS είναι και η αλλαγή ηγεσίας στην Unicredit που ψάχνει αντικαταστάτη για τον διευθύνοντα σύμβουλο Jean Pierre Mustier που αποχωρεί τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα για την τράπεζα αυτή την περίοδο. Οσο για την πιθανότητα συγχώνευσης με την MPS, η θέση του διοικητικού συμβουλίου της Unicredit είναι οτι δεν θα δεχόταν μία πρόταση που δεν θα είναι προς το συμφέρον των μετόχων της τράπεζας.

Η Ρώμη έχει επεξεργαστεί πακέτο μέτρων που θα επέτρεπε ένα ντιλ χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στα κεφάλαια ενός αγοραστή της MPS, όρο που έχει θέσει η Unicredit και που θα ίσχυε και για όποια άλλη τράπεζα εκφράσει ενδιαφέρον.

Ωστόσο ένα από τα εμπόδια στην πώληση της MPS είναι οι αγωγές ύψους 10 δις ευρώ που εκκρεμούν εναντίον της για κακοδιαχείριση.

Η Monte dei Paschi προβλέπει ζημιές 562 εκατ. ευρώ φέτος πριν επανέλθει σε τροχιά κερδοφορίας το 2022. Η τράπεζα πρόκειται να υποβάλλει σχέδιο στην ΕΚΤ που θα εξηγεί πως θα καταφέρει να καλύψει το έλλειμμα 2,5 δις ευρώ της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Από την πλευρά τους οι ιταλικές αρχές ετοιμάζουν σχέδιο που θα ελαφρύνει την Unicredit από 14 δις ευρώ κόκκινων δανείων ώστε να καταστήσει την συγχώνευση της με την MPS πιό ελκυστική. Ρόλο-κλειδί θα παίξεο ο κρατικός φορέας AMCO που θα απορροφήσει τα προβληματικά δάνεια.