Το σταυροδρόμι των αγορών με φόντο την αύξηση των επιτοκίων

Το σταυροδρόμι των αγορών με φόντο την αύξηση των επιτοκίων

Είναι γνωστό ότι η απόδοση στη λήξη ενός ομολόγου είναι αρνητικά συσχετισμένη με την τιμή διαπραγμάτευσης των ομολογιών του. Επίσης, ότι η ονομαστική απόδοση, όπως αυτή αφορά στο επιτόκιο κουπονιού, είναι θετικά συσχετισμένη με τα επιτόκια αναφοράς της εκάστοτε Κεντρικής Τράπεζας, αφορούσας στο νόμισμα έκδοσης.

Συγκεκριμενοποιώντας στις αποδόσεις στη λήξη των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και ειδικά εκείνου της 10ετούς ωρίμανσης, ως κεντρικό άξονα στην καμπύλη επιτοκίων, παρατηρήθηκε τους τελευταίους πολλούς μήνες ένα φαινόμενο απόκλισης των επιτοκίων της Fed με την απόδοση στη λήξη.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ FED / 10ETΕΣ ΗΠΑ:

Οι επενδυτές θορυβήθηκαν για κάποιου είδους προεξόφληση της πολιτικής της Fed, υπό την έννοια ότι οι ορατές - πλέον - πληθωριστικές πιέσεις στην εγχώρια οικονομία (και όχι μόνο) θα ανάγκαζαν την Τράπεζα σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, με το γνωστό μηχανισμό αύξησης των επιτοκίων αναφοράς κάτι που μοιραία θα έκλεινε την προαναφερθείσα απόκλιση.

Ακόμα παραπάνω, οι μετοχικές αγορές διάβαζαν διστακτικά τα παραπάνω, αμβλύνοντας την αγοραστική όρεξη ή ακόμα και εικάζοντας για κάποια «λήξη» του πολυετούς ανοδικού ράλι.

S&P 500:

Ωστόσο, το μήνυμα είναι διττό. Είτε οι ομολογιούχοι πωλούν ομόλογα διακαώς θεωρώντας ότι μια αύξηση επιτοκίων θα δώσει νέες εκδόσεις με υψηλότερη απόδοση, είτε τα πωλούν για επιπλέον ρευστότητα, ώστε να μπουν στην αγορά μετοχών.

Προς το παρόν, παρατηρείται ένα παράδοξο. Οι αγορές συνεχίζουν ανοδικά (o S&P500 κατέγραψε ακόμα και στο τέλος της εβδομάδας νέα ιστορικά υψηλά), παράλληλα με την ξεκάθαρη αποσυμπίεση των αποδόσεων του 10ετούς κρατικού.

10ΕΤΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟ:

Είναι επίσης αξιόλογη η συμπεριφορά του δολαρίου ΗΠΑ, βάσει των ισοτιμιών με άλλα νομίσματα, ως προς τα ευρήματα της αγοράς εργασίας. Τούτο είναι αληθές υπό το πρίσμα της ανάλυσης του Πάουελ που εικάζει πως μια «υγιής αγορά εργασίας» ίσως επιβραδύνει την απόφαση της Fed προς αύξηση επιτοκίων, ώστε να θεωρείται πιθανή η ανοδική συνέχιση των αγορών μετοχών.

Έτσι, η προσθήκη νέων θέσεων και η παράλληλη μείωση των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας, δημιούργησε ένα πτωτικό momentum στο δολάριο, κερδίζοντας χρόνο προς την ενδεχόμενη βίαιη ανατίμησή του, εφόσον η Fed προχωρήσει - αρχικά - σε παύση του προγράμματος επαναγοράς και - έπειτα - σε αύξηση του επιτοκιακού της στόχου.

Dollar Index:

Το μόνο βέβαιο σε αυτήν τη δύσκολη εξίσωση είναι πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Η πιθανότητα κάποιας, έστω και μέτριας, σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι μεγάλη.

Μένει ο χρονισμός και η εξ αυτού αντίδραση των επενδυτών, με τις αναμενόμενες ρευστοποιήσεις ή/ και αποεπενδύσεις από τις ούτως ή άλλως "πανάκριβες" μετοχές.

Από τα παραπάνω πηγάζει και η κρισιμότητα της πορείας αυτών των μακροοικονομικών μεγεθών, υπενθυμίζοντας ότι και οι τιμές των εμπορευμάτων επιβαρύνουν τον πληθωρισμό, ενώ και η νέα "φορολογική εποχή" είναι μπροστά μας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.