Το «παράδοξο» ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου

Το «παράδοξο» ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου

Πολλαπλό ιστορικό ρεκόρ στη χρηματιστηριακή μας αγορά κατέγραψε ο Νοέμβριος με ανοδο 29,4% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, τον Δείκτη Τραπεζών στο +69,78% και την συνολική κεφαλαιοποίηση να αυξάνεται κατά 9,4 δισ ευρώ.

Ο μήνας εμπλουτίστηκε με πολλές ειδήσεις θετικές ως επι το πλείστον, που συνόδευαν την κίνηση της αγοράς. Οι επενδυτές ομως ακολουθησαν; Ξεπέρασαν τους φόβους του δεύτερου lockdown και τις αρνητικές του επιπτώσεις στην οικονομία; Αγνόησαν τις συνεχείς προκλήσεις του γειτονα Ερντογάν; Ανέμεναν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής  αξιολόγησης από τον Οίκο Μοοdy's στις 6 Νοεμβρίου; Αιφνιδιάστηκαν απο την ανακοίνωση δυο πολυεθνικών κοινοπραξιών για την έλευση ενός αποτελεσματικού εμβολίου που θα αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό;

Είναι πλέον  γνωστή η δύναμη της παγκοσμιοποίησης και ειδικότερα στις αγορές, όπου η ελεύθερη ροή κεφαλαίων προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, είτε προβλέψιμες κυρίως μετά από μια πολύ κακή είδηση, είτε όχι όταν υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις σε συγκεκριμένα γεγονότα. Οι αγορές μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους, σε οργανωτικό, τεχνολογικό, θεσμικό επίπεδο και ως γνωστόν κατηγοριοποιούνται με βάση αυτά τα κριτήρια, χωρίς να σταματά όμως ούτε η αλληλεπίδραση, ούτε και η ροή χρήματος.

 Ο αδιαφιλονίκητος συνδετικός κρίκος όμως, είναι ο άνθρωπος. Επαγγελματίες, διαχειριστές κεφαλαίων, επενδυτικοί σύμβουλοι, ιδιώτες επενδυτές συνθέτουν μια τεράστια ανθρώπινη μάζα με ένα και μοναδικό σκοπό : το κέρδος.

Η θεωρία των αποτελεσματικών αγορών δεν μπορει παρα να συμπληρώνεται από τη γνώση για την επίδραση των συναισθημάτων στην λήψη των επενδυτικών αποφάσεων.

Στην αρχη της πανδημικής κρίσης που ​έ​πληττε απευθείας την υγεία μας σωματική, αλλα και ψυχολογική, τα δημοσιεύματα υπερθεμ​ά​τιζαν για τις δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία της χώρας, με προτεραιότητα στον τουρισμό, στις μεταφορές, στο λιανικό εμπόριο. Αναπόφευκτα, τίτλοι οπως " Η Deutsche Bank: Βλέπει βαθια παγκόσμια ύφεση στο α΄ εξάμηνο- βουτια στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατα 24% " κυρίευσαν τα οικονομικα πρωτοσέλιδα. Ηταν τα μέσα Μαρτίου που τελικα- ολως τυχαίως - καταγράφηκαν και τα χαμηλά των διεθνών αγορων αλλα και της ελληνικής αγοράς.

Το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε στην ιστορία με θέμα το χρηματιστήριο, είχε τίτλο " Η σύγχυση των συγχύσεων" (Confusion de Confusiones) από τον Joseph de La Vega και διαπραγματεύτηκε την Ιστορία του Χρηματιστηρίου του Αμστερνταμ. (1602)

Το βιβλίο, είχε ένα σημαντικό απόσπασμα : «Αν το έπαιρνε κανείς κατά γράμμα, δεν θα έπρεπε να μιλάει για την “ψυχολογία του χρηματιστηρίου”, επειδή το χρηματιστήριο είναι ψυχολογία.»

Το κατά πόσον ο παράγοντας "ψυχολογία"  επηρεάζει τις τιμές, γίνεται εμφανές όταν στην αγορά μπορεί να κυριαρχούν κάποιες αρνητικές ειδήσεις ή γεγονότα, είτε εταιρικής μορφής, είτε εξωγενείς, αλλά το κοινό εκτιμώντας με αισιοδοξία το μέλλον, διακατέχεται  από συναισθηματική ευφορία  και πιστεύει στην παροδική επίδρασή τους. Οι ειδήσεις "καίγονται". Κατ΄αναλογίαν μετα απο παρατεταμένη περίοδο δυσπραγίας ή και πτώσης της αγοράς , οι καλες ειδήσεις δεν αξιολογουνται με ορθολογισμο, γιατι στην συλλογική συνείδηση των επενδυτών κυριαρχεί ο φόβος.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν επηρεάζονται οι τιμές από τις ειδήσεις, αλλά από την αντίδραση των επενδυτών σε αυτές. Οταν οι πολλοι δεν αντιδρούν αλλα τα ισχυρά χέρια αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία της κίνησης, η αγορα ανεβαίνει εν μέσω ανησυχιών ( Wall of worry). Απο πολλους επενδυτές εμφανίζεται το περίφημο  "Μόλις πούλησα εγώ, η μετοχή φεύγει…" και αυτον τον ιστορικο Νοέμβριο ακούστηκε συχνά στην αγορά μας.

Στην πραγματικότητα η πανδημία προκάλεσε ένα ντόμινο πτωχεύσεων επιχειρήσεων, ταρακούνησε ισχυρές οικονομίες, συρρίκνωσε την απασχόληση και αποτυπώθηκε με οδυνηρό τρόπο στα μεγάλα χρηματιστήρια και πολυ περισσοτερο στο δικό μας. Η άφθονη ρευστότητα όμως του παγκόσμιου συστήματος διοχετεύεται με τετοιο τρόπο που το παράδοξο ραλι των αγορών εφθασε -αναπόφευκτα-και στην πόρτα μας. Πολλοι βγήκαν νωρις απο το τρένο, αλλοι περιμένουν να ξαναπεράσει. Οι αγορές δίνουν ευκαιρίες, αλλα και τιμωρούν. Οταν η προσδοκία μετουσιωθεί σε οικονομικά δεδομένα, η αγορά θα μας κοιτά από πολύ ψηλότερα. Trade what you see, not what you believe.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες
.