Το Νταβός ξεκινάει και οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν

Το Νταβός ξεκινάει και οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, καθώς η παγκόσμια οικονομική και πολιτική ανησυχεί μεταξύ άλλων και για ένα νέο στέλεχος ιού που εμφανίστηκε στην Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 1%, ενώ ο κλάδος των πρώτων υλών υποχωρεί 1,8% οδηγώντας τις απώλειες καθώς όλοι οι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια βυθίστηκαν υπό τους φόβους για το ξέσπασμα ενός νέου είδους πνευμονίας στην Κίνα.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο είναι η έναρξη του ετήσιου παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου θα συγκεντρωθούν πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες. Η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων θα αποτελέσουν το πιο σημαντικό θέμα για τους αντιπροσώπους στη φετινή διάσκεψη κορυφής, ενώ παράλληλα θα τους απασχολήσουν και άλλοι πολιτικοί κίνδυνοι, όπως το παγκόσμιο εμπόριο και η αστάθεια σε γεωπολιτικό επίπεδο. Μεταξύ των πιο ισχυρών που θα παρευρεθούν είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,5% στις 13.485 μονάδες, ενώ απώλειες παρουσιάζει και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος βρίσκεται στις 6.019 μονάδες, με απώλειες 0,97%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 1,04% στις 7.570 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κινείται στις 23.756 μονάδες υποχωρώντας 1,02%. Ο ισπανικός IBEX καταγράφει απώλειες 0,69% στις 9.591 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, οι μετοχές της UBS υποχώρησαν 5%, καθώς η ελβετική τράπεζα δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους του 2019.

Η Burberry υποχώρησε 3,7% καθώς οι μετοχές επηρεάστηκαν από τις ανησυχίες για τον ιό στην Κίνα.

Τέλος, στην κορυφή του ευρωπαϊκού δείκτη βρέθηκαν οι μετοχές της Hugo Boss με κέρδη 3,5%, καθώς ο γερμανικός οίκος μόδας ανακοίνωσε ότι καλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο.