Το νέο project που σήκωσε 550 εκατ. δολάρια σε μία νύχτα

Το νέο project που σήκωσε 550 εκατ. δολάρια σε μία νύχτα

Η Yuga Labs, η startup εταιρεία που δημιούργησε μία από τις πιο δημοφιλείς συναλλαγές NFT, το Bored Ape Yacht Club (BAYC), φιλοξένησε το minting της νέας συλλογής Otherside, μπλοκάροντας στην κυριολεξία το blockchain δίκτυο Ethereum και οδήγησε τις τιμές των τελών συναλλαγής σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σε λιγότερο από 24 ώρες, έχει αποκομίσει περισσότερα από 550 εκατομμύρια δολάρια μόνο από τις πωλήσεις NFT «Otherdeed» του πρότζεκτ Otherside που σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μετασύμπαν.

Στην περίπτωση των Otherdeeds, το κάθε NFT προορίζεται να είναι «το κλειδί για τη διεκδίκηση ψηφιακής γης στο Otherside», το επερχόμενο παιχνίδι metaverse της Yuga Labs.

Περίπου 55.000 NFT εκδόθηκαν στο κόστος των 305 $APE το καθένα, που σημαίνει ότι κάθε Otherdeed κόστιζε περίπου 5.800 δολάρια δεδομένης της τιμής του Apecoin (περίπου 19 δολάρια) τη στιγμή της έκδοσης. Η Yuga Labs συγκέντρωσε πάνω από 318,7 εκατομμύρια δολάρια μόνο από την αρχική έκδοση.

Σύμφωνα με στοιχεία από το CryptoSlam, το Otherdeed έχει ήδη δει πάνω από 242 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικό όγκο συναλλαγών σε ανταλλακτήρια. Από αυτό το ποσό, πάνω από 190 εκατομμύρια δολάρια ήταν στο OpenSea. Λόγω του υψηλού αριθμού NFT και της ζήτησης, προκάλεσε αμέσως έναν πόλεμο στα τέλη συναλλαγών στο Ethereum που άγγιξαν τα 7.000 δολάρια για πολλές ώρες μετά την έκδοση. Περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν σε μία νύχτα στα τέλη συναλλαγών, από χρήστες που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν όσο, όσο για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον 1 NFT του πολυπόθητου παιχνιδιού.

Η επισκεψιμότητα στο Etherscan, έναν από τους πιο δημοφιλείς explorer οδήγησε στη μη λειτουργία του για πολλούς χρήστες λόγω της προσπάθειας τους να συνδεθούν ταυτόχρονα.

Περισσότεροι από 27.000 χρήστες αγόρασαν τα 55.000 διαθέσιμα Otherdeed NFT από το σύνολο των 100.000 που κόπηκαν. Τα υπόλοιπα 45.000 διανεμήθηκαν δωρεάν ως airdrop στους κατόχους BAYC και MAYC NFT.

Ο «πόλεμος του τέλους συναλλαγών» είναι συχνό φαινόμενο στο Ethereum, όταν μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης για γρήγορες συναλλαγές δημιουργεί μεγάλο όγκο συναλλαγών σε ένα δίκτυο, με αποτέλεσμα οι χρεώσεις να εκτιναχθούν στα ύψη. Οι χρεώσεις των τελών συναλλαγών Ethereum μπορούν να δουν ακραίες τιμές κατά τη διάρκεια τέτοιων πολέμων αερίου, με σχεδόν εκατομμύρια δολάρια να ξοδεύονται από τους χρήστες.

Κάποιοι αναλυτές ρίχνουν την ευθύνη στη Yuga Labs επειδή κυκλοφόρησε ένα πολύπλοκο έξυπνο συμβόλαιο που μπορούσε να ήταν πιο εργονομικό, εάν είχε εφαρμόσει μερικές βελτιστοποιήσεις για την κατανάλωση τελών συναλλαγών. Η τροποποίηση λίγων λέξεων θα είχε εξοικονομήσει 80 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη αερίου που πλήρωσαν οι χρήστες για την έκδοση.

Σχολιάζοντας τον πόλεμο των τελών συναλλαγών, η Yuga Labs είπε ότι το μετασύμπαν Otherside πιθανώς να μεταφερθεί από το Ethereum στο δικό του blockchain Layer 1 για να βελτιώσει την επεκτασιμότητα , κάτι που δημιούργησε υποψίες μήπως η εταιρεία σκοπίμως ήθελε να δαπανηθούν αυτά τα χρήματα για σκοπούς μάρκετινγκ. Ωστόσο αρκετοί χρήστες κατέκριναν την εταιρεία, σημειώνοντας ότι είναι τα πρώτα ψηφιακά στοιχεία της Yuga Labs που εκδίδονται και δεν παρέχουν στους κατόχους πλήρη εμπορικά δικαιώματα.

Εάν δεν καταφέρνατε να εκδώσετε το NFT, όπως συνέβη σε πολλούς χρήστες θα είχατε χάσει αρκετά χρήματα. Θα είχατε αγοράσει 305 ApeCoin για τη συμμετοχή σας. Εάν το αγοράζατε την ίδια ημέρα της δημοπρασίας η μέση τιμή απόκτησης θα ήταν στα 25 δολάρια. Τη Δευτέρα το $APE διαπραγματευόταν στα 15 δολάρια. Επιπρόσθετα, θα χάνατε χρήματα στην αποτυχημένη συναλλαγή, περίπου 100 με 300 δολάρια.

Καθώς τα NFT έχουν μοναδικές ιδιότητες και εάν είχατε συμμετάσχει επιτυχώς θα είχατε εκδώσει ένα στην τύχη, είναι δύσκολο να πούμε πόσα θα κερδίζατε. Το βράδυ της Δευτέρας το χαμηλότερο σε αξία είναι διαθέσιμο προς πώληση στα 11.000 δολάρια,  κάτι που σημαίνει ότι θα βρισκόσασταν στα ίδια χρήματα που επενδύσατε εάν σας τύχαινε ένα μη δημοφιλές NFT. Ωστόσο, από τις μέσες τιμές που προκύπτουν από τις 20 χιλιάδες συναλλαγές με όγκο συναλλαγών 500 εκατομμυρίων από 8.711 μοναδικούς αγοραστές η μέση τιμή πώλησης ήταν τα 25.500 δολάρια που σημαίνει πως θα διπλασιάζατε τουλάχιστον τα χρήματα σας εάν είχατε συμμετέχει.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.