7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Το Χρηματιστήριο έβγαλε ισχυρές άμυνες με οδηγό την 3Ε

Το Χρηματιστήριο έβγαλε ισχυρές άμυνες με οδηγό την 3Ε

Κόντρα στα προγνωστικά οι αγοραστές βρήκαν τρόπο όχι μόνο να μαζέψουν τις απώλειες με τις οποίες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, αλλά και να κλείσουν τον Γενικό Δείκτη σε θετικό έδαφος με καλές δημοπρασίες και με βοήθεια από τη μετοχή της ΕΕΕ, την ώρα που οι ευρωαγορές παρέπαιαν. Παράλληλα, οι τράπεζες συνέχισαν να βάζουν πλάτη.

Ειδικότερα, σε μια φαινομενικά χαμένη συνεδρίαση η ωριμότητα των επενδυτών κυριάρχησε για άλλη μια φορά, και με επιλεκτικές τοποθετήσεις σημειώθηκε η 6η ανοδική στις τελευταίες 8 χρηματιστηριακές ημέρες.

Κι ενώ από άποψη προσήμου, κύριος υπεύθυνος της σοβαρής ενδοσυνεδριακή αντίδρασης ήταν η μετοχή της ΕΕΕ, τόσο ως προς το +4.2% όσο και ως προς τη βαριά της στάθμιση, τη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών που παρά το μέτριο κλείσιμο (Πειραιώς -0,28%, Alpha -0.45%, ETE +0.04% και Eurobank +0.54%) επέδειξαν σπάνια ανθεκτικότητα παραμένοντας θετικές ενώ οι λοιπές μετοχές έγραφαν ζημίες.

Το παραπάνω βοηθά αφενός στη γενική βαρύτητα του Δείκτη, αφετέρου στην ψυχολογία των εμπλεκομένων, καθώς αποφεύγονται υπερβολές που δεν θα αποτύπωναν ούτως ή άλλως την αισιόδοξη πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δείκτης έχει μπροστά του το σοβαρό επίπεδο αντίστασης των 895 μονάδων, που οριοθετεί επιβεβαιωμένα πλέον το πτωτικό του momentum, με τελικό αποδέκτη τις 835 μονάδες.

Το στοπ στην αγοραστική αυτή βραχυπρόθεσμη προσπάθεια βρίσκεται κάτω από 877 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας, που καλό θα είναι να τιμηθεί ώστε να μην υπάρξουν πιθανότητες εγκλωβισμού.

Ωστόσο, προφανώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών δεικτών και δη αυτών των ΗΠΑ, υπό το πρίσμα της εξέλιξης στη νομισματική πολιτική και την αντιμετώπιση (ή την προσπάθεια) των εκείθεν πληθωριστικών πιέσεων.

Ένα ακόμα προβληματικό σημείο στην όλη ανάλυση στέκει η αδυναμία της Evergrande, που απασχόλησε την κοινή γνώμη το περασμένο διάστημα, να αποπληρώσει τα χρέη προς τους ομολογιούχους, κάτι που από μόνο του προκαλεί προβληματισμό ως προς τα... έκτροπα που μπορεί να υπάρξουν από ενδεχόμενη πτώχευσή της.

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσεχθεί είναι η θετική εικόνα του ΧΑ ενόσω οι ευρωαγορές κινούνταν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, με μεσοσταθμικά πρόσημα της τάξεως του -1%, ενώ ακόμα και στο κλείσιμό μας (+0,74%) ο Eurostoxx 50 κατέγραφε απώλειες 0,53%.

Πάντως, η κατάσταση στις διεθνείς αγορές δεν είναι και η καλύτερη, κάτι που προφανώς επιβαρύνει και την εγχώρια αγορά. Για του λόγου το αληθές, ο S&P500 βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς επιβεβαίωσε την ύπαρξη πτωτικότητας με την αδυναμία του να κατοχυρώσει τις 4430 μονάδες.

Τέλος, ειδική μνεία για το - υπερβολικό μάλλον - κλείσιμο της μετοχής της Ελλάκτωρ (+16,54%), που εν μέσω εκποίησης δημοπρατήθηκε στο +16,54% με 2,36 εκατ ευρώ τζίρο (1,54 εκατ. τεμάχια). Η μετοχή πιθανότατα να επανέλθει γρήγορα σε μια προηγούμενη κατάσταση.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.