Το bitcoin αποτελεί πλέον κομμάτι του συστήματος. Εφησυχασμός ή ανησυχία;

Το bitcoin αποτελεί πλέον κομμάτι του συστήματος. Εφησυχασμός ή ανησυχία;

Το bitcoin έχει πάψει να απασχολεί τη στενή ομάδα των ψηφιακών οπαδών του, των ανταλλακτηρίων, των μονάδων εξόρυξης και όσων πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν την απάντηση απέναντι στο πληθωριστικό χρήμα που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες.

Σύμφωνα με έκθεση του Russell Napier, που είναι ένας σημαντικός στρατηγικός μακροοικονομικός αναλυτής, ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών δολαρίων που κυκλοφορούσαν σε ολόκληρο τον πλανήτη το 2020, ήταν αυξημένος κατά +25% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2019. 

Και αυτό δεν ήταν μεμονωμένο φαινόμενο που αφορούσε μόνο τις ΗΠΑ. Το ίδιο φαινόμενο καταγράφηκε τόσο στο ευρώ, στη βρετανική στερλίνα όσο και στο καναδέζικο δολάριο, με αυξήσεις της τάξεως του +13,5%, +12% και +11,6% αντίστοιχα.

Αποτελεί το bitcoin, μια ρεαλιστική απάντηση, μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα; 

Αποτελεί το bitcoin, μια απάντηση στο ευμετάβλητο και απρόβλεπτο μακροοικονομικό περιβάλλον και στις σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα; 

Αποτελεί το bitcoin τη σύγχρονη Κιβωτό του Νώε, που θα παραμείνει αλώβητη από τον καταστροφικό κατακλυσμό, που αρκετοί αναμένουν να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία στο κοντινό και ορατό μέλλον; 

Ο βετεράνος επενδυτής Jeremy Grantham, υποστηρίζει ότι το bitcoin στηρίζεται 100% στην πίστη. Μια πίστη, που ανδρώνεται μέσα σε ένα χρηματοπιστωτικό και οικονομικό περιβάλλον, που μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Όμως τι θα γίνει, όταν οι αγορές επιστρέψουν σε μια κανονικότητα; Όταν η εμπιστοσύνη θα έχει επανέλθει; Ποια θα είναι η ανάγκη, για ένα επενδυτικό εργαλείο που βασίζεται στην πίστη και μόνο;  

Η Deutsche Bank, μέσα από τις τελευταίες αναλύσεις της, επιμένει ότι η άνοδος του bitcoin αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών, μετά από τη φούσκα της Ολλανδικής τουλίπας το 1637 και τη φούσκα του Μισισιπή του 1720.

Φούσκα - ξεφούσκα, η αύξηση της συμμετοχής του bitcoin στο συστημικό κομμάτι των αγορών, μαζί με την αύξηση του ρίσκου από αυτήν τη συμμετοχή,  μας αναγκάζουν να δούμε το bitcoin με μια άλλη ματιά.

Ουδείς μπορεί να προσδιορίσει την αξία του bitcoin. Την τιμή του όμως την προσδιορίζουν καθημερινά τα ανταλλακτήρια συναλλαγών και τα εναλλακτικά χρηματιστήρια διαπραγμάτευσης. Αυτή η τιμή, ενσωματώνει πλέον με ευδιάκριτο τρόπο, την έκθεση μεγάλων εταιρειών στο bitcoin. Έτσι από τη μια, η τιμή του bitcoin ανεβαίνει αφού εταιρείες όπως η Tesla και η Microstrategy  αγοράζουν bitcoins, όμως από την άλλη, οι μέτοχοι αυτών των εταιρειών αναλαμβάνουν πλέον και το ρίσκο και τον κίνδυνο της συμμετοχής τους στο bitcoin.

Για παράδειγμα, οι μέτοχoι της Tesla, έχουν επενδύει σε μια εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αναπτύσσει μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Ωστόσο, μετά τη μετατροπή μέρους των ταμειακών διαθεσίμων της Tesla σε bitcoin, οι μέτοχοι συμμετέχουν ουσιαστικά και στο «στοίχημα» της πορείας του bitcoin.

Το ίδιο θα συμβεί και σε μια σειρά από χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών που αρχίζουν να τοποθετούν μέρος των επενδύσεων τους σε κρυπτονομίσματα. Επομένως, θέλοντας και μη, το bitcoin ανεβαίνει έστω και εμμέσως στην πλάστιγγα των επενδυτικών εργαλείων.  

Ο Agustin Carstens, που είναι επικεφαλής της BIS (Bank of International Settlements), δηλαδή της Κεντρικής Τράπεζας των Κεντρικών Τραπεζών, έχει προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό, για την καθυστέρηση της αντίδρασης των συστημικών παραγόντων των αγορών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το bitcoin έχει περάσει μέσα στο κεντρικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα νέο σημαντικό συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Το ανεξάρτητο, αντισυστημικό, αποκεντρωμένο και μη ελεγχόμενο bitcoin, όπως το διαφημίζουν με θρησκευτική ευλάβεια οι οπαδοί του, γίνεται πλέον μέρος ενός χώρου με συγκεκριμένο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο και με κεντροποιημένο σύστημα εκκαθαρίσεων και ελέγχων.

Και το ερώτημα είναι, το αν θα καταφέρει το σύστημα να ενσωματώσει το bitcoin και να αδρανοποιήσει τον κίνδυνο από τις «ελευθερίες»  που εμπεριέχει το bitcoin ή αντίθετα αν το bitcoin θα καταφέρει να προκαλέσει μια συστημική διάλυση στον χρηματοπιστωτικό χώρο; Τα φαινόμενα της ώσμωσης, ανάμεσα στην πραγματική οικονομία, στις χρηματιστηριακές αγορές και στα κρυπτονομίσματα, αποτελούν τη νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, με εύθραυστες ισορροπίες και ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός domino effect.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.