Το Binance θέλει να νομιμοποιηθεί στα μάτια των αρχών και ψάχνει κεντρικά γραφεία…

Το Binance θέλει να νομιμοποιηθεί στα μάτια των αρχών και ψάχνει κεντρικά γραφεία…

Σε συνέντευξη του στη South China Morning Post την Πέμπτη, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Binance, Changpeng Zhao, ρωτήθηκε αν ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση για άδεια λειτουργίας σε χώρες που έχουν σαφή καθεστώς αδειοδότησης για ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων.

Ο Zhaο παραδέχτηκε ότι η θέση του Binance τα τελευταία χρόνια ήταν σαφής - πως αποτελούσε μια παγκόσμια, αποκεντρωμένη επιχείρηση χωρίς κεντρικά γραφεία - κάτι που μάλλον ήταν ουτοπικό και σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει με τις ρυθμιστικές αρχές- σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμους.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το ξεκινήσαμε, θέλαμε να αγκαλιάσουμε το αποκεντρωμένο μοντέλο, έτσι θέλαμε να έχουμε αποκεντρωμένες ομάδες παντού. Τώρα έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να ρυθμιζόμαστε σε κάποια συγκεκριμένη νομοθετική αρχή», είπε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ο Zhao εκτίμησε επίσης ότι το γεγονός πως το ανταλλακτήριο δεν έχει κεντρική έδρα, πιθανώς να έθεσε το Binance  στο επίκεντρο των ρυθμιστικών αρχών.

«Υπάρχουν πολύ απλές ερωτήσεις που συνήθως μας θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές στις οποίες η απάντησή μας είναι κάπως αστεία. Οι ρυθμιστικές αρχές μας ρωτούν πού είναι η έδρα σας και οι απαντήσεις μας είναι ότι δεν έχουμε έδρα. Αυτό δεν ταιριάζει καλά με τις ρυθμιστικές αρχές . Δεν ξέρουν πώς να συνεργαστούν μαζί μας. Μερικές φορές νομίζουν ότι είμαστε προφανώς προκλητικοί », είπε ο Zhao.

«Οι ρυθμιστικές αρχές αναμένουν μια κεντρική δομή όπου έχει δημιουργηθεί. Για τις κεντρικές συναλλαγματικές δραστηριότητες, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Πρέπει να έχουμε μια κεντρική οντότητα με σαφή ανώτατα όρια, σαφείς επενδυτές, σωστό συμβούλιο, σωστή διακυβέρνηση, πολύ διαφανή KYC (γνωρίστε τον πελάτη σας), AML (καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες( και ελέγχους κινδύνου», δήλωσε ο Zhao.

Τι οδήγησε όμως το Binance σε αλλαγή στάσης;

Αυτό το καλοκαίρι, ρυθμιστικές αρχές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τα Νησιά Cayman, τη Μαλαισία, την Ολλανδία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία, επέκριναν τον τρόπο που λειτουργεί το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.

Η Ολλανδική Κεντρική Τράπεζα και ο Οργανισμός Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους επενδυτές για το Binance. Η Νομισματική Αρχή των Νήσων Κέιμαν και η Ιταλική Consob ανέφεραν ότι το ανταλλακτήριο δεν έχει άδεια στις αντίστοιχες δικαιοδοσίες τους. Η Επιτροπή Κινητών Αξιών της Μαλαισίας έλαβε πρόσφατα μέτρα επιβολής κατά του Binance για παράνομη δραστηριότητα στη χώρα.

Πού θα επιλέξει να αδειοδοτηθεί το ανταλλακτήριο;

Ο επικεφαλής του Binance δεν έχει επιβεβαιώσει πού θα βρίσκεται η έδρα του ανταλλακτηρίου ή πότε θα δημιουργηθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η δέσμευση αντιπροσωπεύει μια απόκλιση από τις προηγούμενες δηλώσεις του σχετικά με την ανάγκη ενός κεντρικού γραφείου.

Εάν και η πιθανότερη επιλογή ήταν το Χονγκ Κονγκ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ (SFC) δημοσίευσε προειδοποιητική δήλωση, αναφερόμενη σε μη ρυθμιζόμενες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων, και συγκεκριμένα στο Binance. Ανέφερε ότι το Binance δεν έχει άδεια ή δεν έχει εγγραφεί για τη διεξαγωγή «ρυθμιζόμενης δραστηριότητας» στο Χονγκ Κονγκ.

«Η αρχή δεν ανέχεται παραβιάσεις των νόμων περί κινητών αξιών και δεν θα διστάσει να προβεί σε ενέργειες επιβολής κατά των διαχειριστών ανταλλακτηρίων χωρίς άδεια, όπου χρειάζεται», δήλωσε ο Thomas Atkinson, εκτελεστικός διευθυντής της SFC.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τους κινδύνους συναλλαγών ψηφιακών νομισμάτων σε ένα μη αδειοδοτημένο ανταλλακτήριο. Εάν το ανταλλακτήριο σταματήσει να λειτουργεί, καταρρεύσει ή αποτελέσει στόχο κυβερνοεπιθέσεις, οι επενδυτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τον πιθανό κίνδυνο απώλειας ολόκληρων των επενδύσεών τους στην πλατφόρμα».

Γιατί όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση της ρυθμιστικής αρχής του Χονγκ Κονγκ; Αποτελεί τα θεμέλια της ναυαρχίδας της Binance Holdings;

Ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου Changpeng Zhao αρχικά ίδρυσε το Binance στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούλιο του 2017 μαζί με την επικεφαλής μάρκετινγκ Yi He. Και οι τα δύο στελέχη κατάγονται από την Κίνα, αλλά ο Zhao πέρασε πολλά από τα χρόνια του στον Καναδά. Παρά την συνεχή αναφορά του ανταλλακτηρίου σε αποκεντρωμένη δομή και διοίκηση μέσω πολλών νομικών οχημάτων, δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση από ποια ρυθμιστική αρχή το ανταλλακτήριο αδειοδοτείται. Σε μια αναφορά από την ιστοσελίδα Protos, γίνεται λόγος ότι το ανταλλακτήριο χρησιμοποιεί ως έδρα του το Χονγκ Κονγκ.

Η αναφορά καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα δεδομένου ότι το ανταλλακτήριο απαιτεί από τους χρήστες να χρησιμοποιούν το Διεθνές Κέντρο Διαιτησίας του Χονγκ Κονγκ σε περίπτωση διαφωνίας. Το Binance δημιούργησε μια νέα εταιρεία στην περιοχή νωρίτερα αυτό το έτος στον Χονγκ Κονγκ, και ο διευθύνων σύμβουλός της Changpeng Zhao.

Ωστόσο, το Διεθνές Κέντρο Διαιτησίας του Χονγκ Κονγκ εξυπηρετεί όλη την Ασία, οπότε από μόνο του δεν είναι επαρκές δεδομένο για να είμαστε σίγουροι που εδρεύει η εταιρεία. Η Binance είχε διαλύσει μια θυγατρική στο Χονγκ Κονγκ το 2017, σύμφωνα με κυβερνητικά αρχεία. Η απόφαση αυτή προέρχεται λόγω πιθανής επιρροής από το Πεκίνο.

Ιαπωνία και Μάλτα φαίνεται να είναι έξω από το παιχνίδι - λόγω των προγενέστερων εμπειριών που είχε το ανταλλακτήριο με τις ρυθμιστικές αρχές.

Πιθανότητες έχουν εξωχώριες νησιωτικές ρυθμιστικές αρχές όπως των νήσων Κέιμαν, ωστόσο και αυτές φαίνεται πως προσπαθούν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των πελατών τους, και γνωρίζουν πως αυτό δεν θα γίνει δίνοντας άδεια στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που θα αποσπάσει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους.

Δεν είναι απίθανο να δούμε το Binance στην Ευρώπη - η οποία πασχίζει με κάθε τρόπο να προσεγγίζει την κοινότητα blockchain, και κάτι τέτοιο θα της έδινε ξεκάθαρη προτίμηση και πιθανώς να επιλεγόταν από τη διεθνή κοινότητα.

Πιθανότερο να δούμε Ελβετία, Εσθονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, και Λουξεμβούργο να αγωνίζονται να προσεγγίσουν το ανταλλακτήριο - το μόνο σίγουρο είναι ότι ο «νικητής» θα προσεγγίσει πλήθος νέων επενδύσεων και πολλά ακόμα ανταλλακτήρια θα ακολουθήσουν.

Άρα πόσο εξωπραγματικό θα ήταν για τις ελληνικές ρυθμιστικές αρχές να προσεγγίσουν το ενδιαφέρον του ανταλλακτηρίου και να θεσπίσουν νομοθεσία που θα επέτρεπε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας. Μια τέτοια γενναία απόφαση θα μπορούσε να προσεγγίσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει μια νέα πηγή φορολογικών εσόδων.

Ωστόσο, είναι κάτι σύνθετο και τέτοιες ενέργειες απαιτούν αποφασιστικότητα, σχέδιο και ευελιξία.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες