Το «ανθρωποκυνηγητό» των miners στην Κίνα εκτοξεύει την τιμή του Bitcoin

Το «ανθρωποκυνηγητό» των miners στην Κίνα εκτοξεύει την τιμή του Bitcoin

Το ράλι στην αξία διαπραγμάτευσης του δημοφιλούς ψηφιακού νομίσματος οφείλεται κυρίως στην έντονη ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές που προετοιμάζονται για τον αναμενόμενο πληθωρισμό που θα ακολουθήσει τις πολιτικές της πανδημίας. Ωστόσο, μια ιδιαίτερη συγκυρία με την αυστηροποίηση των πολιτικών στην Κίνα αναφορικά με τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων μπορεί να δημιούργησε ένα πολλαπλασιαστικό όφελος. 

Συγκεκριμένα, η επενδυτική εταιρεία QCP Capital από τη Σιγκαπούρη, σε πρόσφατη ανάλυση που κοινοποιήθηκε σε επενδυτές σημειώνει πως βασικός λόγος για αυτό το ράλι είναι η έλλειψη προσφοράς. Οι παραγωγοί miners (η συντριπτική πλειονότητα βρίσκεται στην Κίνα), χρησιμοποιούν κυρίως μετρητά για να καλύψουν τις ανάγκες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και άλλα έξοδα, τα οποία πληρώνονται σε τοπικό νόμισμα, δηλαδή το yuan. Αυτό τοποθετεί το συγκεκριμένο κοινό ως πωλητές, και η αντίδραση αυτών πολλές φορές ρυθμίζει τις αγορές. 

Οι Κινέζοι miners που ελέγχουν τουλάχιστον το 70% της παγκόσμιας δραστηριότητας, αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστοποίησης των κρυπτονομισμάτων σε μετρητά, καθώς τελευταία πολλοί βρίσκουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς παγωμένους, το ίδιο και τις χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες. Αυτό οφείλεται σε ένα νέο κυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι κινεζικές αρχές για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τον λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα Wu Blockchain, που αναμεταδίδει ειδήσεις από την αγορά ψηφιακών νομισμάτων της Κίνας, η συντριπτική πλειοψηφία των miners αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την κατάσταση αυτή. 

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι Κινέζοι που έχουν τοποθετηθεί στο stablecoin κρυπτονόμισμα Tether, σαν διέξοδο στα κινεζικά capital controls. 

Αυτό το σενάριο, επιβεβαιώνεται και δείχνει λογικό δεδομένης και της σύλληψης του ιδρυτή του μεγαλύτερου κινεζικού ανταλλακτηρίου OKEX. Κρυπτονομίσματα που ξεπερνούν τα $4 δισ. είναι κλειδωμένα, και οι αναλήψεις έχουν παγώσει για πάνω από ένα μήνα. Φήμες ωστόσο θέλουν ότι ο Star Xu, ο επικεφαλής του ανταλλακτηρίου αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος σύντομα. Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύεται  η αύξηση κατά 11% του $ΟΚΒ του κρυπτονομίσματος που εκδίδει το ανταλλακτήριο ΟΚΕΧ, Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του ανταλλακτηρίου διέψευσαν τις φήμες πως κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τον Xu. Η φημολογία θέλει και τον COO του ετέρου ανταγωνιστικού κινεζικού ανταλλακτηρίου Huobi, να ανακρίνεται από τις αρχές, μαζί με άλλα στελέχη. 

Στην αγορά ήταν γνωστό πως οι miners χρησιμοποιούσαν κυρίως το ΟΚΕΧ που σημαίνει πως και τα κεφάλαια τους είναι προσωρινά δεσμευμένα, και υπάρχει φόβος για περαιτέρω δέσμευση των κεφαλαίων τους - με αποτέλεσμα να μην προχωρούν σε πωλήσεις. Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι το trading είναι διαθέσιμο, και μόνο οι αναλήψεις δεν είναι διαθέσιμες. 

Έχουμε ακόμα περιθώριο $2000 για να δούμε το υψηλό των $20.000 που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, και κάθε λεπτομέρεια θα κρίνει εάν οδηγηθούμε σε νέο υψηλό ή σε μια υγιή πτώση της αγοράς που έχει σημειώσει άνοδο 140% από τις αρχές του χρόνου.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.