Την πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών ακολουθεί το Χρηματιστήριο

Την πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών ακολουθεί το Χρηματιστήριο

Συνεχίζει να επιβεβαιώνει τον εγκλωβισμό του σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης το ελληνικό χρηματιστήριο που αφενός βγάζει άμυνες στην περιοχή των 615 – 610 μονάδων, αφετέρου δεν έχει δυνάμεις και καταλύτες για κάτι καλύτερο, οπότε παραμένει στάσιμο στις 620 μονάδες με μικρές απώλειες και σταθερά μειωμένο τζίρο. 

Και οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα κινούνται πτωτικά με φόντο τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού αλλά και κάποια εταιρικά αποτελέσματα, ενώ επίκεινται σε λίγες ημέρες και οι αμερικανικές εκλογές που είναι παράγοντας που αναχαιτίζει νέες σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες. 

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 619 μονάδες με πτώση 0,62%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 βρίσκεται στις 1.461 μονάδες με πτώση 0,61%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης γύρισε ξανά σε πτώση και στις 282 μονάδες με απώλειες 1,24%. 

Χθες ο τραπεζικός δείκτης ύστερα από εφτά διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες άνω του 11%, έβγαλε μικρή – για το μέγεθος της πρότερης πτώσης – αντίδραση κερδίζοντας 2,22%, όμως ήταν μια καθαρά τεχνικού τύπου κίνηση, λόγω trading. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί για 8η φορά στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις και παραμένει σταθερά κάτω από τις 300 μονάδες και πλησίον των ιστορικών χαμηλών του. 

Όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση στον τραπεζικό δείκτη, δύσκολα το Χ.Α. μπορεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο momentum πιο ανθεκτικής αντίδρασης και να ελκύσει περισσότερα κεφάλαια στο σύστημα. Και όλα αυτά, ενώ δε λείπουν οι επιχειρηματικές εξελίξεις από την ελληνική αγορά με επίκεντρο τους ομίλους ενέργειας και υποδομών, που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να φέρουν μεγαλύτερη κινητικότητα στο ταμπλό. 

Σε κάθε περίπτωση, οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap έχουν καλύτερη συμπεριφορά, αρκετές έχουν σημαντικές αποδόσεις όλους τους τελευταίους μήνες, ενώ άλλες έχουν μειώσει σημαντικά τις απώλειες από την αρχή του 2020. 

Σήμερα όμως κυριαρχούν οι πωλητές στο ταμπλό, οδηγώντας στον Large Cap σε πτώση άνω του 1% μετοχές όπως Coca Cola HBC, Viohalco, Πειραιώς, Eurobank, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΕΛΠΕ, Fourlis κ.α., ενώ ήπια θετικά κινούνται μόλο οι Τιτάν, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή. 

Στον Mid Cap, σημαντικές πιέσεις 4,68% δέχεται η Profile, άνω του 2% υποχωρούν οι Cenergy Holdings και Πλαίσιο, ενώ πλέον του 1% χάνουν οι MIG, Intrakat, AVAX (προέρχεται από +54% σε 17 συνεδριάσεις από 25 Σεπτέμβρη) και Attica Bank. Στο σύνολο της αγοράς, 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 54 που υποχωρούν.