ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2016η
Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Τα τρία μέτωπα του ΧΑ στον δρόμο προς τις 900 μονάδες

Τα τρία μέτωπα του ΧΑ στον δρόμο προς τις 900 μονάδες

Με τρία ανοιχτά μέτωπα, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να κρατάει το ανοδικό του τέμπο, και ο Γενικός Δείκτης κοιτάει τις 880-900 μονάδες. Σε συνδυασμό μάλιστα με το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και μην μπορώντας κανείς να αγνοήσει την πολύ στιβαρή επενδυτική συμπεριφορά το τελευταίο τετράμηνο, όλα δείχνουν ότι η οικονομική μεγέθυνση που προδικάζουν οι αναλυτές θα συνεχίσει να αφορά και στην Ελλάδα.

Το πρώτο μέτωπο σχετίζεται με την - καθ' όλα - επιτυχημένη έξοδο της χώρας στην αγορά ομολόγων με την έκδοση του πρώτου 30ετούς μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η Ελλάδα δανείσθηκε 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο η άνευ προηγουμένη αποδοχή από το επενδυτικό κοινό ήταν ακόμα σημαντικότερη, καθώς οι προσφορές ανήλθαν στο δεκαπλάσιο (26 δισ. ευρώ) ενώ και το ύψος του επιτοκίου ανήλθε από το 1,6% στο άνοιγμα του βιβλίου στην περιοχή του 1.8%, χάρη στην υπέρογκη ζήτηση για το ομόλογο.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά στη συνολική παρατήρηση της εισροής νέων κεφαλαίων στη χρηματαγορά, με απαρχή τις επερχόμενες ΑΜΚ των μετοχών της Ελλάκτωρ, της Τράπεζας Πειραιώς και της Aegean. Αναλογιζόμενοι εξάλλου και την πρόσφατη εταιρική αναδιάρθρωση της ΓΕΚ Τέρνα με τη συμμετοχή της Latsco, την πώληση της Vivartia και την επικείμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, φαίνεται ότι αλλάζει ο  επιχειρηματικός χάρτης  με την υποδοχή νέων δυνάμεων.

Το τρίτο μέτωπο αφορά στη διεθνή σκηνή, εστιάζοντας στις πολιτικές αρχικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραλληλισμό με το δημοσιονομικό πακέτο στις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι η στήριξη σε αυτές τις δύο οικονομίες είναι ευρεία, και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να υφίσταται για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη, η έλλειψη ρευστότητας στο σύστημα μάλλον θα αργήσει να φανεί. Εξάλλου, και όσο οι αναλυτές εικάζουν συνέχιση της οικονομικής μεγέθυνσης εντός του 2021 και 2022, με το ευρώ να παραμένει ενδιαφέρον επενδυτικό οικοσύστημα συγκριτικά με το δολάριο, η τρέχουσα χρονική συγκυρία είναι καλή για τοποθετήσεις.

Η τελευταία πινελιά λογικά θα έρθει από τον τραπεζικό κλάδο, ανεξάρτητα της εξέλιξης της ΑΜΚ της Πειραιώς. Διότι ο δρόμος προς την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος έφθασε στο τέλος του, είτε με τις αποσχίσεις είτε και με την κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ όπως όλα δείχνουν θα αρθεί και ο περιορισμός στη διανομή μερισμάτων.

Μην αμελώντας ότι το χρηματιστήριό μας είναι σταθμισμένο στις τράπεζες, αλλά και ότι το επενδυτικό κοινό είναι... εθισμένο στις τράπεζες, κάθε δυνατή μεσοπρόθεσμη κίνηση στον εν λόγω κλάδο οδηγεί σε υπερβολές και υπεραποδόσεις.