Τα «μυστικά» της Consensys που αντλεί 3 δισ. δολάρια από την αγορά κρυπτονομισμάτων

Τα «μυστικά» της Consensys που αντλεί 3 δισ. δολάρια από την αγορά κρυπτονομισμάτων

Ποια είναι η Consensys - η οποία δημιουργήθηκε για να αναπτύξει το οικοσύστημα του Ethereum - και γιατί η αγορά την αποτιμά με 3 δισ. δολάρια. Τι hint δείχνει αυτός ο νέος γύρος χρηματοδότησης μετά τα 65 εκατ. δολάρια τα οποία προσέφεραν μεγάλοι επενδυτές τον Απρίλιο, που μπορούν σήμερα να εκμεταλλευτούν οι επενδυτές.

Η νεοϋορκέζικη εταιρεία Consenys που δημιουργήθηκε με σκοπό να αναπτύξει τεχνολογίες και να ενισχύσει το οικοσύστημα του Ethereum- συγκέντρωσε προηγουμένως 65 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο ενός «formation round» τον Απρίλιο. Στον γύρο αυτό συμμετείχαν τραπεζικοί κολοσσοί όπως οι JP Morgan, Mastercard and UBS.

Η εταιρεία λογισμικού σε νέο κύκλο χρηματοδότησης - που εκτιμά την εταιρεία στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το κυριακάτικο έντυπο των Financial Times.

Ιδρύθηκε το 2014 από τον συνιδρυτή του Ethereum Joseph Lubin, τα blockchain προϊόντα της ConsenSys βοηθούν τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν δίκτυα και να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν χρηματοοικονομικά τεχνολογικά προϊόντα. Μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της εταιρείας είναι τα MetaMask, Infura, Quorum, Truffle, Codefi και Diligence.

Οι Financial Times ανέφεραν «άτομα που ενημερώθηκαν για τα σχέδια αύξησης κεφαλαίου» και δεν ανέφεραν ποιες εταιρείες ή επενδυτές θα συμμετέχουν στην επικείμενη αύξηση.

Η ConsenSys έκλεισε έναν «formation round» αξίας 65 εκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο για να «επιταχύνει τη σύγκλιση των εφαρμογών DeFi και Web3 στο Ethereum με την υποδομή επιχειρησιακού blockchain», σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Οι επενδυτές στον προηγούμενο κύκλο περιλάμβαναν τις JP Morgan, Mastercard και UBS καθώς και τα Protocol Labs, το Maker Foundation, Fenbushi Capital, The LAO και Alameda Research.

«Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τους κορυφαίες χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς μαζί με κορυφαίες εταιρείες κρυπτογράφησης για να συγκλίνουν περαιτέρω οι παραδοσιακοί οργανισμοί και αποκεντρωμένοι χρηματοοικονομικοί τομείς σε αυτήν την ιδιαίτερα συναρπαστική περίοδο ανάπτυξης για την ConsenSys και ολόκληρο τον κλάδο», δήλωσε ο Joseph Lubin εκείνη την εποχή.

Η ConsenSys ανακοίνωσε στο blog της στα τέλη Αυγούστου ότι το MetaMask, η εφαρμογή για κινητά και επέκταση του προγράμματος περιήγησης που λειτουργεί ως ψηφιακό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων, είχε πλέον περισσότερους από 10 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες - αύξηση περίπου 1800% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη σχετίζεται με την άνθηση του οικοσυστήματος Ethereum, το οποίο υποστηρίζει εφαρμογές αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) που έχει αυξηθεί από περιουσιακά στοιχεία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 σε περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ανάρτηση ιστολογίου.

Πώς μπορούν να το εκμεταλλευτούν αυτό οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων;
 

Παρόλο που η Consensys έχει συμμετέχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα, ενώ είχε καθοριστικό ρόλο και σε προγράμματα όπως πειραματικά ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών, προς το παρόν σύμφωνα με πληροφορίες οι χρήσεις της παραμένουν ζημιογόνες.

Από τα μεγαλύτερα «ασημικά» της εταιρείας είναι το ψηφιακό πορτοφόλι MetaMask, το οποίο είναι με διαφορά το πιο δημοφιλές ψηφιακό πορτοφόλι των αγορών κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο είναι αρκετά δύσκολο να βρει τρόπο να το καταστήσει επικερδές με το να εισάγει κάποια χρέωση προς τους χρήστες- καθώς τα περισσότερα ψηφιακά πορτοφόλια παραμένουν δωρεάν και η εισαγωγή διαφημίσεων ίσως επηρεάσει την εμπειρία των χρηστών. Προς το παρόν έχει εισάγει την λειτουργία aggregation, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν τα ψηφιακά νομίσματα τους χωρίς να εγκαταλείπουν το περιβάλλον του MetaMask. To MetaMask χρεώνει 0.875% του συνολικού ποσού ως τέλος για αυτή την υπηρεσία- που σύμφωνα με χρήστες έχει θεωρηθεί ακριβό.

Παρόλο αυτά μόνο 42.000 χρήστες από τα 10.000.000 πραγματοποίησαν συναλλαγές από το περιβάλλον του MetaMask, με όγκο συναλλαγών λιγότερο από 600.000.000.

Φυσικά, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για αύξηση του όγκου συναλλαγών και πιθανώς νέων προϊόντων - ωστόσο ίσως υπάρχει κάτι παραπάνω που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι επενδυτές.

Εταιρείες ψηφιακών νομισμάτων είναι συνηθισμένο να εκδίδουν ψηφιακά νομίσματα. Ένας τρόπος είναι να μοιράζουν αναδρομικά στους χρήστες τους με βάση την χρήση που έχουν κάνει - επιβραβεύοντας τους πιο πιστούς με βάση τον όγκο συναλλαγών στο δίκτυο. Η μέθοδος αυτή λέγεται airdrop, και μερικά από τα σημαντικότερα αποκεντρωμένα πρωτόκολλα όπως το 1Inch Exchange & dYdX, Uniswap και πολλά άλλα έχουν χρησιμοποιήσει. Τα ποσά αυτάε είναι σημαντικά- και μπορούν να ξεκινήσουν από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ ή να φτάσουν ακόμα και σε χιλιάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως εάν κάποιος είχε πάρει το airdrop του Uniswap και διατηρούσε την θέση του μέχρι σήμερα το ποσό αυτό θα ήταν 8488 ευρώ.

Είναι πιθανό το MetaMask, το επόμενο διάστημα να χρησιμοποιήσει αυτή την μέθοδο για το λανσάρισμα του - και αυτό να αποτιμάνε οι επενδυτές και να δίνουν κεφαλαιοποίηση 3 δισ. δολαρίων στην Consensys.

Πιο άμεσα συγκρίσιμο είναι το ψηφιακό νόμισμα του Trust Wallet - από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές του MetaMask, που διαπραγματεύεται στην 203η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης με αξία 299,677,586 ευρώ.

Ένας τρόπος οι επενδυτές να κερδίσουν χρήματα είναι να χρησιμοποιούν το δημοφιλές ψηφιακό πορτοφόλι έστω μια φορά για να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή, προσδοκώντας ότι μπορούν να σταθούν τυχεροί και να κερδίσουν “λεφτά από τον αέρα”. Φυσικά αυτό είναι μια εικασία και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βεβαιότητα ότι το ψηφιακό πορτοφόλι θα προχωρήσει σε έκδοση κάποιου κρυπτονομίσματος ή και εάν θα το κάνει θα μοιράσει μέρος αυτού δωρεάν στους χρήστες του.

Σε άλλο άρθρο θα αναφερθούμε σε ποια άλλα πρωτόκολλα μπορεί να προσφέρουν κάποιο airdrop στο μέλλον.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.