Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ με το βλέμμα σε νέα υψηλά έτους

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ με το βλέμμα σε νέα υψηλά έτους

Ο Γενικός Δείκτης συντήρησε τις δυνάμεις του με βλέμμα σε νέα υψηλά έτους, καθώς συνέχισε την ανοδική του προσπάθεια κλείνοντας στις 827,06 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,25%. Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν για άλλη μια φορά οι σχετικά χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, που σε συνδυασμό με το μέτριο εύρος (υψηλό 833, χαμηλό 824,67 μονάδες) δεν βοηθά στην εξαγωγή νέων συμπερασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα είναι θετική: 10 εισηγμένες πέτυχαν νέα υψηλά έτους (Revoil, Viohalco, ETE, Plaisio, Intracom, Lykos, ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ, Έλαστρον, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Logismos), έστω ενδοσυνεδριακά, ενώ από τις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, και οι 8 που έκλεισαν αρνητικά αφενός είχαν μικρό πρόσημο όχι άνω του -2%, αφετέρου όλες παρατηρήθηκαν με χαμηλότερο του μεσοσταθμικού τους όγκο συναλλαγών.

Ο Δείκτης συντήρησε την επαφή του με τα προ διμήνου τοπικά υψηλά των 827,19 μονάδων, ευρισκόμενος σε ένα ανοδικό βραχυπρόθεσμο momentum. Η θετική διάθεση ήρθε σε συνάφεια με το καλό κλίμα σήμερα των ευρωαγορών, καθώς και ο eurostoxx 50 και ο DAX30 κινήθηκαν θετικά καταγράφοντας νέα υψηλά έτους.

Ωστόσο, οι χρηματαγορές των ΗΠΑ έχουν μεν σήμερα μια καλύτερη εικόνα από την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν αποκτήσει δε τοπικά μια σημαντική μεταβλητότητα, απόρροια της νευρικότητας που απορρέει από την κινδυνολογία περί μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής.

Σημαντική για τη συνέχεια και η συμπεριφορά της τιμής του πετρελαίου (το ΣΜΕ Απριλίου WTI έφτασε στα 67$ και το αντίστοιχο του Μαΐου Brent τα 70), η οποία έχει παραπάνω σημασία σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του δολαρίου (DX Μαρτίου στις 92,235 μονάδες, σε νέο υψηλό για το 2021).

Εντέλει, όσο η οικονομική μεγέθυνση φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί, και μάλιστα σε τόσο ικανοποιητικούς ρυθμούς όπως έχει υπολογισθεί, ελλείψει πληθωριστικών πιέσεων, τόσο οι χρηματαγορές θα συνεχίζουν ανοδικά. Ειδικότερα για τη δική μας, είναι εύκολο να κοιτάμε προσέγγιση των 880 μονάδων, εφόσον το κλίμα παραμένει τέτοιο.