Στο «κόκκινο» και πάλι η Wall Street - «Βαρίδι» η διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας

Στο «κόκκινο» και πάλι η Wall Street - «Βαρίδι» η διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας

Στο «κόκκινο» διαπραγματεύονται οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας «βαραίνουν» το επενδυτικό κλίμα. 

Η Κίνα διέταξε το κλείσιμο ενός προξενείου των ΗΠΑ στο Τσενγκντού, αφότου η Ουάσινγκτον διέταξε το κλείσιμο του κινέζικου προξενείου στο Χιούστον. Αντίστοιχα, οι αγορές της Κίνας υποχώρησαν, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί 3,9%.

Σε μια νέα, δραματική επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια της διπλωματικής αποστολής και τη διέταξε να παύσει όλες τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, ασαφές παραμένει το χρονικό πλαίσιο που δόθηκε για το κλείσιμο του προξενείου. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ διατηρούν στην Κίνα: την πρεσβεία στο Πεκίνο και τα γενικά προξενεία σε Τσενγκτού, Σαγκάη Σενγιάνγκ, Ουχάν, Χονγκ Κονγκ.

Οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, με την Amazon, την Apple και τη Microsoft να χάνουν περισσότερο από 1%.

Οι μετοχές της Intel σημείωσαν πτώση πάνω από 17% αφότου η εταιρεία έκανε λόγο για απογοητευτικά στοιχεία στο guidance του γ' τριμήνου. Η Tesla υποχώρησε περισσότερο από 8%. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,42% ή 113 μονάδες στις 26.539 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 1,35% και κινείται στις 10.321 μονάδες. Ο S&P 500 επίσης υποχωρεί 0.66% στις 3.324 μονάδες.