Στο «κλάμπ» των 2 τρισ. δολάριων και η Microsoft μετά την Apple

Στο «κλάμπ» των 2 τρισ. δολάριων και η Microsoft μετά την Apple

Μετά το πρόσφατο ράλι των μετοχών της, η Microsoft έγινε η μόλις δεύτερη εισηγμένη αμερικανική επιχείρηση μετά την Apple η οποία άγγιξε πρόσκαιρα την κεφαλαιοποίηση των 2 τρισ. δολαρίων αλλά επί του παρόντος έχει αγοραστική αξία περίπου 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ χρειάστηκαν 33 χρόνια από την δημιουργία της Microsoft από τους Μπιλ Γκέιτς και Πολ Άλεν ,για να φτάσει τα πρώτα 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία το 2019, το επόμενο «ορόσημο» χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια εν μέσω της αύξησης της δημοτικότητας των αποθεμάτων τεχνολογίας πριν από την πανδημία του Covid-19 και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία με έδρα το Ρεντμοντ,είναι η μόνη από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ που έχει μέχρι στιγμής αποφύγει το πρόσφατο κύμα ελέγχου από τις αμερικανικές αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές, κάτι που της έχει δώσει χώρο τόσο για εξαγορές όσο και για τη διεύρυνση και επέκταση των προϊόντων.

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία ο Διευθύνων Σύμβουλος Σάτγια Ναντέλα, το 2014, έχει αναδιαμορφώσει την εταιρεία που εδρεύει στο Redmond, στην Ουάσινγκτον, στον μεγαλύτερο πωλητή λογισμικού cloud-computing.

Η Microsoft έχει κερδίσει 19% μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας την Apple και την Amazon.com, καθώς οι επενδυτές βασίζονται στις προσδοκίες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη τόσο των κερδών όσο και των εσόδων και την επέκταση σε τομείς όπως η μηχανική εκμάθηση και το cloud computing. Παράλληλα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 1,95 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 1,78 δολάρια. 

Σημειώνεται πως η Microsoft πλησιάζει το ορόσημο των 2 τρισ. δολαρίων, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη κυκλοφορία των Windows 11.