Στήριξη από ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο στο Χρηματιστήριο

Στήριξη από ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση εξαιρετικά ήπιων διακυμάνσεων είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο ακολουθεί παρόμοια κίνηση και των ευρωπαϊκών αγορών, με το Γενικό Δείκτη μεταξύ 665 – 670 μονάδων, έχοντας στήριξη από μετοχές όπως ΟΤΕ, Motor Oil, Fourlis, ΟΛΠ και Μυτιληναίος, ενώ ο τζίρος κινείται σε πολύ μέτρια επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης που έχει διακύμανση μόλις έξι μονάδων σήμερα, διαπραγματεύεται στις 670 μονάδες με άνοδο 0,350%, ενώ ο τζίρος φτάνει στα 32 εκατ. ευρώ. Η αγορά εύλογα βρίσκεται σε φάση αφομοίωσης των κερδών της περασμένης εβδομάδας, αλλά και επανεκτίμησης δεδομένων.

Από τη μία στην πρόσφατη διόρθωση έως τις 630 μονάδες βρήκαν άμυνες και αναχώματα και γρήγορα ο Γ.Δ. επέστρεψε στη ζώνη των 660 – 670 μονάδων, όμως κάθε φορά που επιχειρείται κίνηση υψηλότερα και προς τις 680 μονάδες, καταγράφονται σημάδια κόπωσης.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσος΄το 3,33%, ο FTSE 25 κέρδισε 3,03%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αντέδρασε έντονα σε ποσοστό 10,64%. Έτσι, από την αρχή του χρόνο ο Γ.Δ. πλέον υποχωρεί σε ποσοστό 27%, ο FTSE 25 χάνει 29,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρά την αντίδραση από τα μέσα Μαΐου, εξακολουθεί να έχει απώλειες το 6ηνο σε ποσοστό 55,84%.

O FTSE 25 σήμερα βρίσκεται στις 1.620 μονάδες με οριακή άνοδο 0,15%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 387 μονάδες με διόρθωση 0,85%. Στο χώρο του Large Cap, ξεχωρίζουν σήμερα με έμφαση οι ΟΤΕ και Moto Oil με άνοδο άνω του 3,60%, ενώ ανοδικά κινούνται και οι Fourlis, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ.

Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 3% δέχεται η Πειραιώς, άνω του 2% χάνουν οι Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco, ενώ ηπιότερες απώλειες σημειώνουν οι Τιτάν, Σαράντης, Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Lamda Development.

Στον Mid Cap καλή αντίδραση άνω του 5% βγάζουν οι Intracom Holdings και Intrakat, στο +1,86% η ΕΥΑΘ, ενώ υποχωρούν οι Έλτον, Profile, Τεχνική Ολυμπιακή, AVAX, Πλαίσιο κ.α. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι μοιρασμένη, με 47 μετοχές σε άνοδο και 54 σε πτώση.

Κατά τα λοιπά, διεθνώς υπάρχει προβληματισμός για την έξαρση των κρουσμάτων του Covid-19, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώνουν περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα την Παρασκευή και το Σάββατο, απολογισμός που ήταν ο υψηλότερος από την 1η Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χοπκινς.

Παράλληλα και σε ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει έξαρση κρουσμάτων με τη Γερμανία να παρουσιάζει ανησυχητικά στοιχεία το Σαββατοκύριακο, ενώ και στα βαλκάνια που έως τώρα υπήρχε μικρή διασπορά, καταγράφονται πολλά νέα κρούσματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές έχουν «τρέξει» υπερβολικά γρήγορα το τελευταίο δίμηνο καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό το χαμένο έδαφος, άρα υπάρχουν περιθώρια στάσης, αναμονής, αλλά και διόρθωσης.