Στην «κατιούσα» η Wall Street με φόβους για ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο

Στην «κατιούσα» η Wall Street με φόβους για ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους σήμερα οι βασικοί δείκτες στα αμερικανικά χρηματιστήρια της Wall Streetμετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να συμπεριλάβει σε «μαύρη λίστα» τον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei με το Πεκίνο να απαντά σε υψηλούς τόνους.  

Ειδικότερα, χθες ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνησή του κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους. Σύμφωνα με το διάταγμα, απαγορεύεται σε αμερικανικές εταιρείες η χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια, όπως αυτός που παρέχει η Huawei η οποία συμπεριλαμβάνεται σε σχετική λίστα που κατάρτισε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του Πεκίνου ωστόσο, η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος απάντησε σε υψηλούς τόνου, με πρωτοσέλιδο άρθρο της να υποστηρίζει ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν πρόκειται να γονατίσει την Κίνα, αλλά αντιθέτως η χώρα θα βγει ενισχυμένη από αυτόν. 

Σ'' αυτό το κλίμα αρνητικά πρόσημα εμφάνισε ο βιομηχανικός Dow Jones που υποχώρησε κατά 0,38% στις 25.657 μονάδες αλλά και τον S&P 500 να «κλείνει» χάνοντας κατά 0,60% στις 2.851 μονάδες.

Τέλος, ισχυρή πτώση σημείωσε και ο τεχνολογικός Nasdaq 1,04% στις 7.810 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οΝτόναλντ Τραμπ θα καθυστερήσει έως και έξι μήνες την απόφαση για το αν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, ώστε να δώσει περιθώριο για περισσότερες εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία.