Στη δίνη Σαλβίνι οι ευρωαγορές

Στη δίνη Σαλβίνι οι ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν ανήσυχοι την τύχη της ιταλικής κυβέρνησης να κρέμεται από μια κλωστή.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,84% με όλους του κλάδους να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 1,28% στις 11.693 μονάδες και ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 1,11% στις 5.327 μονάδες. Αντίστοιχα, ο βρετανικός FTSE έχασε 0,44% στις 7.253 μονάδες.

Η αιτία της σημερινής πτώσης βρίσκεται στην απαίτηση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών και διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Η απάντηση του Λουίτζι Ντι Μάιο ήταν άμεση, δηλώνοντας ότι το Κίνημα του των Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο τραπεζικός τομέας κατέγραψε απώλειες 1,9%, καθώς οι ιταλικές τράπεζες,ενώ πτώση 2,5% σημείωσε και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Την ανησυχία των επενδυτών επέτειναν και τα επίσημα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίες που έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κάτι που είχε να συμβεί από το 2012.